31 december 2020

Hoe werkt een manometer

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Tineke; Hoe werkt een manometer.
Hier naast is de tekening al te zien, maar klik snel op verder
lezen voor de uitleg.

 


 

Tineke, zoals je ziet steld het niet zo veel voor, maar goed je moet het maar verzinnen niet?


En inderdaad moet je het voorstellen als het fluitje van een kinder feestje. Voor de lage drukken gebruiken ze dan een ovale buis. en voor de hoge een ronde buis, die half gebogen is. Door de druk van de stof die in de buis komt, wil deze de ideale vorm aannemen. zodat deze hiermee het tand heugel naar boven beweegt. Hierdoor worden de tandjes van de ronde as meegenomen, die op hun beurt de wijzer laten uitslaan. Als de druk minder wordt, zal deze door de veerkracht van de buis. Weer terug buigen, en de as en naald worden weer terug bewogen. Ja meer valt er eigenlijk niet over te vertellen. Ik hoop dat het zo duidelijk is.