31 december 2020

over 5 dimensionaal

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

beste vrienden

hoe moeten we ons 5 dimensionaal voorstellen en hoe 6D en hoe 7D, 8D enz enz

Elke keer krijg ik hoofdpijn wanneer ik er te lang over nadenk..


 


We kennen allemaal de 3 ruimtelijke dimensies, namelijk lengte, breedte en . Hierbij komt de tijd nog als vierde dimensie. Hoe zit het dan precies met de andere dimensies ?…………….(lees meer)

De andere dimensies komen voort uit de snarentheorie (zie ook M-theorie in het artikelarchief), Om deze snarentheorie overeenkomstig te laten zijn met de quantummechanica en andere theorien om de 4 krachten te kunnen unificeren, moet deze snarentheorie 10 dimensies hebben. Dit is dus puur wiskundig noodzakelijk om de snarentheorie te kunnen laten bestaan. Zonder deze extra dimensies zou de theorie niet meer gelden. Dit heeft om het simpel te zeggen, te met de nieuwe manier van wiskunde. De meetkunde van 3-dimensionale vormen die gekromd zijn (zoals een bol, cilinder of het heelal) brengt in sommige gevallen problemen met zich mee in de gewone wiskunde die wij kennen als de Euclidische meetkunde. Hierop heeft Georg Friedrich Bernhard Riemann (1826-1866) ons een ander inzichtspunt gegeven, hiermee kun je dus rekenen met meer dan 3 dimensies. Dit is alleen maar om een bepaald punt “aan te wijzen” in een gekromde 3-dimensionale vorm. De extra dimensies zijn dus puur rekenkundig.


De snarentheorie is dus een theorie die op sommige punten wel consistent is maar nog altijd blijft het een probleem om de zwaartekracht hier in te passen. Ze gaan er van uit dat de andere dimensies zo klein zijn en dat ze zitten “opgerold”, zodat wij ze nooit kunnen waarnemen. De snarentheorie is een veelbesproken theorie. Vele natuurkundigen zijn het er niet mee eens, terwijl de andere helft het ziet als een allesomvattende theorie. 


Meer info:


http://home.worldonline.nl/~tupa/2novdec96.html


http://home.wxs.nl/~rwvanes/bewegingenverschijnseldeel1.htm


http://www.ruusbroec.be/vakken/wiskunde/meetkunde.htm


http://www-th.phys.rug.nl/~ma/kwad/node5.html