5 januari 2021

biomineralen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

hoe is een biomineraal opgebouwd?     

 antw: Een biomineraal is een mineraal die wij hoofdzakelijk kennen als tanden, botten en zelfs nierstenen. Hiernaast zie je een computer simulatie van een biomineraal…………………..(lees meer).

Ze zijn opgebouwd uit anorganische komponenten en organische komponenten. Maar laten we als voorbeeld tanden  behouden. Deze worden gevormd door dubbeldiffusie van mineraalzoutoplossingen in een gelatinegel. Dit noemt men morphogenese van fluorapeteit gelatine komposieten. Dit bestaat uit een kiemcel (op foto aangeduid met a) die zich via een stadium die haltervormig is (b op de foto) uitgroeit tot een min of meer ronde vorm.

Het begint dus met een kiemkristal, deze is bij tanden hexagonaal prismatisch van vorm. Hieronder zie je een foto van de kiemkristal


 Hierna volgt het tussenstadium, dat is de fase van van het botvormige agregaat. De haltervorm onstaat doordat tijdens de groei tegenover de kiem op het midden, zelfstandige eenheden groeien die de “evenaar” van de vorm insnoeren. Op onderstaande afbeeldingen zie ook een door de computer uitgewerkt model.Door verdere groei wordt het eerste eindstadium bereikt. Dit noemt men het zogenaamde sferoliet


 Hierna volgt een een stadium van conventionele groei waardoor de diameter groter wordt. Dit noemt men de radiale groei. (zie foto onder)


 


Bovenstaande is gemaakt in een reageerbuis in het Max Planck instituut. 


bron: Dr Susanne Busch , Max Planck universiteit