26 januari 2021

oorzaak van verschillende seizoenen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

hoe komt het precies dat er verschillende seizoenen zijn? ik dacht zelf dat het misschien komt door de schuine stand van de aardas en de baan om de van de maar dat weet ik niet zeker en ik weet verder ook niet precies. Dus ik hoop dat u mij daar misschien uitsluitsel over zou willen/kunnen geven. Bij voorbaat dank.


De hoek waaronder het zonlicht op de aarde valt is een sleutelfiguur in de afwisseling van de seizoenen.


 


 


 


 


Je geeft het antwoord eigenlijk zelf al.


De verschillende seizoenen ontstaan inderdaad door:……..(lees meer)

de schuine stand van de aardas. Deze is ongeveer 23,5 graden, hierdoor is het in de lente en zomer op het noordelijk halfrond langer licht. Op het zuidelijk halfrond is het dan korter licht.(Daar is het dan winter). Omdat het langer licht is wordt de aarde meer opgewarmd. Let er wel op dat de verwarming van de aarde niet ontstaat door het zonlicht zelf, maar door het zonlicht gaan de moleculen in de bovenste lagen van het aardoppervlak (en oceanen natuurlijk) sneller trillen (=warmte). Deze warmte wordt teruggekaatst en wordt voor het grootste gedeelte tegengehouden door de atmosfeer (CO2).


De aarde draait eenmaal per jaar om de zon. Doordat de as van de aarde niet loodrecht op het baanvlak staat, verandert hierbij de hoeveelheid zonlicht die de verschillende delen van onze planeet ontvangen.


Op bovenstaande tekening zie hoe de seizoenen ontstaan.


Meer info: zie onderstaande links


http://www.iselinge.nl/scholenplein/pabolessen/99002cseizoenen/


http://www.hetweer.org/HetWonderlijkeWeer/seizoene.htm