Aard elektrode weerstand

Polly Translate


Ik ben bezig met het aanleggen van elektra in ons “nieuwe” huis (van 1920!). Ik heb 3 leidingen gevonden, die buiten in de grond zijn geplaatst. Ik wil ze op een verzamelpunt in de nieuw aan te leggen zekeringgroepen kast leiden. Maar hoe weet ik of de aardleiding goed is aangelegd? Hoe kan ik met mijn multi meter (weestand?) meten of dit het geval is?   


Om dit zelf te doen valt niet mee, daar komt nog bij dat de leverancier van “graag een rapport wil zien waarop staat dat deze aarde voldoet aan de eisen.  Lees verder………………..

Alle aardleidingen ouder dan 10 jaar kun je in principe wel afschrijven. Dit komt door de oxidatie van de aardpen, en daardoor oplopende weerstand. Op de dag van keuring voldoet deze aan de eisen, maar het kan een jaar later al heel anders zijn. Eigenlijk zou je dit elk jaar moeten laten keuren, maar de kans is groot dat je dan ook elk jaar een nieuwe aarde moet laten slaan! Dat doen we dus niet, we moeten dan ook uitgaan dat de aarde van het moment van slaan goed was. Eigenlijk is dit vreemd, maar in de praktijk komt het hier wel op neer.


De meet apparatuur die wordt gebruikt moet  ook nog eens eens per jaar worden gekalibreerd. Het meten van de juiste aardweerstand gebeurd met een referentie aarde. Dit zijn pennen in de grond rond de betreffende aardpen, op een bepaalde afstand. Hier is een procedure voor. Dan bestaat er ook nog zoiets als een “schone”aarde. Deze wordt gebruikt om radio computer en TV apparatuur van aarde te voorzien. Deze aardpen wordt aan de bovenste drie meter ge?soleerd. Dit voorkomt de hinderlijke 50 Hz brom die anders kan ontstaan. De schone aarde mag nooit worden gekoppeld aan de normale huis of bedrijf aarde. 


Er bestaat ook een mogelijkheid om een aardverbinding test te laten uitvoeren. Hierbij wordt een teststroom gevoerd naar aarde door het te testen apparaat. Deze meters zijn niet goedkoop, maar je kan er misschien eentje lenen van een goedwillend elektra bedrijf in de buurt. 


Wat je wel kan doen is het volgende. Het is een beetje grof, maar ok? dan weet je wat. Meet de spanning tussen de fase en de nul. Meet dan de spanning tussen de aarde en de fase. Dit moet ongeveer dezelfde waarde aangeven. Stel je meet 20 volt minder, dan heeft u een ernstig probleem. 


Zie hieronder hoe het spanning verloop is bij een aardfout.Je begrijpt, het is niet effe. En ik denk dat er een nieuwe elektrode wordt aangeraden. Laat dit wel doen, want door het slecht functioneren van de aard elektrode kan je het met de dood moeten bekopen. Als een apparaat onder stroom komt te staan!