5 januari 2021

Smeltende ijsberg

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Siempie vraagt:
Mijn vraag: als je een ijsberg in zee hebt drijven en er breekt aan de bovenkant een stuk af die in zee valt en smelt stijgt de zee dan wel of niet???? In mijn ogen stijgt de zee geen millimeter ook al smelt heel de berg maar mijn vader blijft beweren dat de zee wel stijgt. Waarop ik antwoord: als die ijsberg nu op een stuk land ligt en in zee valt dan stijgt de zee wel maar zolang het gewoon in het drijft zal het geen invloed hebben op de zee spiegel. Kunt u mij ook een web adress geven waarmee ik dit verhaal kan bewijzen?

Lees snel verder………………

Toch geen overlevende van de Titanic ? ( je vader )


De zee zal van 1 ijsberg niet overlopen, dat is waar. Het zal ook geen 1 millimeter zijn, in dat opzicht heb jij gelijk. Maar het zal wel stijgen, dus ook je vader heeft gelijk. Maar er zijn wel eens ijsbergen van 10 Km in omvang in zee gekomen. Kijk dat is toch wel een aardig beetje water! Er zijn ook wel plannen geweest om een motor op zo’n berg te plaatsen, en dan te brengen naar een gebied dat water kan gebruiken. Want het is natuurlijk zoet water. Zie het artikel over zout water.


1/10 van een ijsberg steekt boven water uit, en ze zijn over het algemeen zeer grillig gevormd. Als je denkt dat je er langs vaart zit je er toch ineens boven op. Wat we ook niet vergeten moeten, is dat het koud water is. Dus dat zal het omringende zeewater doen krimpen. Zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. En het is ook nog eens een kringloop. Het zeewater verdampt, en regent of sneeuwt weer neer. Regen is weer snel terug in de zee. Maar voor de sneeuw in de poolgebieden kan het wat langer duren. Zo zie je dat in de tijd dat de ijsberg is gesmolten, ook weer water verdampt is. Per saldo blijft dit dan 0 mm verschil. Kijk we krijgen een probleem als alle ijs zou smelten, dan kan je maar beter gaan verhuizen. Of een paalwoning van een paar honderd meter aanschaffen. Nou, ik ben benieuwd wat pa daar tegen in brengt.