2 januari 2021

ompolen met hotelschakeling

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik weet dat het mogelijk is om d.m.v. twee hotelschakelaars een ompoler te voor gelijkstroom. Doel is om een gelijkstroommotortje (12 volt) om te kunnen polen om de andere kant om te laten draaien.
Is hier een aansluitschema voor want ik weet niet hoe ik dit moet aansluiten??
In ieder geval Hartelijk dank.  F.Freriks


Ja dat kan !  Lees Meer..


 

Er zijn diverse typen gelijkstroom motoren:


* Serie motor


* Shunt motor


* Compound motor (combinatie serie en shunt)


Bij de serie motor staat de veldwikkeling in serie met het anker. Het voordeel van deze motoren is, dat ze een groot aanloopkoppel hebben. Het nadeel is dat ze zonder belasting op hol slaan. Men moet ze dus altijd belasten. serie motoren kom je dan ook tegen in trams en treinen. Ze worden ook wel tractie motoren genoemd.


Bij een shunt motor staat de veldwikkeling parralel aan het anker. Het voordeel van deze motoren is dat ze redelijk constant toerental hebben, wat slechts in geringe mate afhankelijk is van de belasting. (2 tot 10% van nullast tot vollast). Het nadeel is dat ze een grote aanloopstroom hebben en in vergelijking met een seriemotor een laag aanloopkoppel.


Bij een compound motor heeft men een serie EN een shuntwikkeling. Afhankelijk van het aantal shunt en seriewikkelingen en de schakeling van de shunt wikkeling (lange of korte compound) verkrijgt men de goede eigenschappen van beide motoren. Kleine motoren (tot 0,5 kW) kan men nog wel direkt inschakelen, daarboven maakt men gebruik van voorschakelweerstanden (ook wel gridsen genoemd)


Wil je de draairichting omschakelen, dan moet ofwel de door de wikkeling(en) worden omgekeerd, of de stroomrichting door het anker. Over het algemeen keert men de stroom door de ankerwikkeling om. Zou men namelijk tijdens bedrijf de stroom door de veldwikkeling(en) omkeren dan kan de, daardoor optredende spannings stoot, de isolatie van de (shunt)veldwikkeling beschadigen. In het onderstaande schema is de omgekeerde draairichting met stippellijntjes en de rode stand van de hotelschakelaars aangegeven.


 


 Het is wel aan te raden om de beide hotelschakelaars gelijktijdig te bedienen of deze mechanisch op elkaar te vergrendelen, aangezien anders de volledige voedings spanning over de seriewikkeling blijft staan, als slechts 1 schakelaar bedient word. Zonder tegen EMK van het anker gaat dan namelijk de aanloop (hoge) stroom lopen.


**Arjen**