5 januari 2021

temperatuur van sneeuw

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik zou wel eens willen weten wat de temperatuur van sneeuw is.En is die temp. veranderlijk?


Antw: is natuurlijk net als sneeuw , enkel in andere vorm. Daar is wel wat over te vertellen. Lees Meer,…

In princiepe kan sneeuw net als ijs heel koud worden, al zal het naar mate de tempratuur zakt steeds meer ijs-achtige verbindingen aangaan.


Houd sneeuw maar even in gedachte als ‘opgeklopt’ ijs. De sneeuw zal net zo koud worden als de omgeving, met een vertraging welliswaar. Sneeuw is namelijk door zijn luchtige structuur ook een goede isolator !!


Vandaar dat het schaatsen op vijvers met sneeuw erop wel eens heel gevaarlijk kan zijn, onder de sneeuw kan het ijs minder sterk zijn doordat het minder gevroren heeft eronder. Bedenk jezelf maar met dit gure nu in een winter jas. Ga je even naar buiten dan gebeurd er niets, en geb je het niet koud, maar blijf je een week buiten, dan zal je het ondanks je jas toch koud hebben. De kou dringt langzaam door. (Eigenlijk is het de warmte die ontsnapt).


Wanneer het gaat dooien is het een ander verhaal, want smeltend ijs, en sneeuw heeft een vaste tepratuur van 0 graden celcius. Totdat alles weer water is en dan begint het water de omgevings tempratuur aan te nemen.  Dit is iets wat je nu goed kan testen, met een Maatbeker, een tempratuur meter, en een klok..


1) Vul je maatbeker met ijswater, ijs en sneeuw.


2) Doe je tempratuur sensor goed in het midden van je maatbeker.


3) Neem elke 5 minuten de tempratuur op, en zet deze uit op een tijd lijn. Roer soms even heel langzaam.


Neem voor de y as de tempratuur, en de x as de Tijd. Je zal zien dat er eerst een opwaardse lijn is, dan iets van een horizontale lijn, en dan weer opwaards.  De horizontale lijn zal niet helemaal racht zijn doordat je mengsel in de maatbeker niet helemaaal ‘homogeen’ is. Dat betekend ‘ gelijk’.


Sucses !