2 januari 2021

Bloeddruk meten

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Dominique: Wanneer de bloeddruk bij iemand wordt gemeten, wordt de band die met de manometer is verbonden ter hoogte van het hart om de arm gedaan. Waarom?  Goede vraag, toeval? lees verder………

Toch wel het is puur toeval, en toch ook niet. Dat de band op de hoogte van het hart ligt is wel toeval. Maar het is wel de beste plaats om te kunnen meten.  Op deze plaats is ook de bloeddruk neutraal. Dit wil zeggen geen last van statische druk, omdat dit tevens de hoogte van het hart is. Op deze plaats loopt namelijk de slagader aan de oppervlakte van de bovenarm. Hier wordt dan ook met de stethoscope geluisterd om de bloeddruk te kunnen bepalen. Zodat dit de ideale plaats is om dit te doen. Je zou ook kunnen meten in de knieholte. Of bij de enkel, maar dat is nogal omslachtig. Vandaar dus.


Met dank aan Bert. S