23 mei 2024

Dominique: Hoe komt het dat de straal die uit de kraan komt naar beneden toe smaller wordt?

Zou er soms aan getrokken worden? Of adhesie? cohesie?


Lees verder………………

We hebben hier op aarde wat ze in de ruimte niet hebben……zwaartekracht!


Niet alleen bij water zie je dit verschijnsel, maar ook bij andere vloeistoffen. Wist je dat glas hetzelfde effect heeft. Alleen duurt dit heel lang voordat dit bij kamertemperatuur gebeurd. Maar het is wel zo. Heb je nooit Wubbo gezien in de ruimte? Als deze een karton sap leeg drukt? Het sap vormt dan een boletje rond de opening van het karton. Dit is de cohesie van de vloeistof. Deze moleculen willen elkaar graag een handje geven, en vormen daarbij een mooi bolletje. Wat ik dus wil zeggen is dat de zwaartekracht doodleuk aan het water trekt. Het wordt als het ware de kraan uitgetrokken. Daarbij wordt de straal naar onder dunner.


Als je de kraan harder laat stromen wordt dit effect minder, doordat de zwaartekracht dan ook een mindere rol gaat spelen. Anders zou een brandweerman nooit zo’n mooie straal kunnen maken. Maar werkt het ook andersom? Neem eens een fontijn……….. kijk eens goed naar een enkele straal die omhoog spuit. Wordt deze niet juist naar boven dikker! Juist zwaartekracht trekt een deel van het water naar beneden, en wordt daardoor dikker naar boven toe.


Uhh, nog even over het glas. Dit is in principe nog steeds vloeibaar, maar zo dik dat we er jaren van blijven genieten. Bij oude huizen die worden afgebroken, zie je aan de onderkant een verdikking. Dit is het glas wat in bijv 50 jaar is uitgezakt. Heel weinig, maar het is te meten.


Kunnen we hier gebruik van maken? Weet jij iets te bedenken? Denk hierbij aan een productie proces. 


Martin