1 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

hoe maak je een telescoop?
hoe werkt een telescoop?De uitvinding van de telescoop was van groot belang voor de tijdmeting en het beeld van de en het heelal. De zestiende en zeventiende eeuw vormden een belangrijk tijdvak voor de ontwikkeling van de astronomie en de kennis over het heelal.
Tot de belangrijkste astronomen behoorden Galileo Galilei en
Copernicus ( Lees meer………………………………)De eerste telescopen die gemaakt werden, waren van slechte kwaliteit. Dat had te met het feit dat ze een lange brandpuntafstand hadden. De Nederlanders Huygens en Hevelius (beiden zeventiende eeuw) maakten lange kijkers. Huygens bedacht het samengesteld oculair. James Gregory en Isaac Newton vonden onafhankelijk van elkaar de spiegeltelescoop uit (respectievelijk in 1663 en 1668), maar Newton bouwde de eerste. Dat was een grote verbetering, want bij een spiegeltelescoop treedt veel minder kleurschifting op. In 1733 werd het achromatisch objectief uitgevonden. Dat is een lens die bijna geen kleurschifting, en dus veel scherpere beelden geeft. Dit principe werd in 1756 nagevolgd door de Engelsman John Dollond met fabricage op grote schaal. Hieronder zie je een schematische tekening van een gewone telescoop.De vergroting die je krijgt hangt af van de brandpuntafstanden van het oculair (kleine lens) en het objectief (grote lens). Dit kun je berekenen met v=f1/f2. (dit geldt alleen voor kleine hoeken). Maar een vergroting zegt op zich nog niks. Wil je goed en duidelijk door een telescoop kunnen kijken dan kun je beter een grotere lens nemen. Als de diameter van de lens groter is valt er meer licht door heen. Er zijn verschillende soorten telescopen. Namelijk de reflector telescoop, de refractor telescoop en de Schmidt telescoop. (kijk even op http://www.sterrenkunde.com/telescopen.htm )


schmidt-Cassegrain.gif (12700 bytes)


De kunst bij het zelf maken van een telescoop is het slijpen van de lenzen. Het is niet onmogelijk, maar de onderstaande links helpen je een heel eind op weg om zelf een telescoop te bouwen.


http://www.volkssterrenwachtbussloo.nl/main9.htm


http://users.pandora.be/mollet.cornelis/telescoopbouw/


http://huiswerk.scholieren.com/werkstukken/view.php3?id=6147