23 mei 2024

Loes, 5 vwo Met een prakticum & te weinig tijd. ­čÖé


Ik moet de condensatiewarmte van water gaan bepalen. Ik zou daarom graag wat meer informatie willen over de condensatiewarmte omdat ik er eigenlijk niet echt wat over weet. Condensatiewarmte is toch eigenlijk hetzelfde als verdampingswarmte? 


Antw: T’is maar net hoe je het bekijkt Loes. Maar begin hier maar mee. Lees Meer,..

Dit was makkelijk, en konden wij ook zo overnemen.


Een website hoeft niet altijd moeilijk te zijn….


Hoe ontstaat condensatie?
Lucht bevat steeds een bepaalde hoeveelheid waterdamp. Deze eigenschap van lucht wordt aangegeven door de vochtigheidsgraad welke de verhouding is tussen het gewicht aan waterdamp in een hoeveelheid droge lucht, bij een bepaalde temperatuur en het maximale gewicht aan waterdamp van dezelfde hoeveelheid lucht bij dezelfde temperatuur. De maximale hoeveelheid wordt verzadigingswaarde genoemd.
Bij daling van de luchttemperatuur kan dezelfde hoeveelheid lucht minder waterdamp bevatten. De verzadigingswaarde vermindert dus bij temperatuursdaling. De hoeveelheid waterdamp welke op dat moment te veel is zal condenseren en worden omgezet in waterdruppels.
Hierbij komen we meteen op een ander belangrijk begrip het dauwpunt. Dit is de minimum temperatuur in de construktie waar waterdamp in de lucht neerslaat als condensvocht. Dit proces is exothermisch, wat betekent dat het gepaard gaat met het vrijkomen van warmte.
Dit verschijnsel wordt aangetoond door het diagram van MOLLIER. Toepassing van dit diagram op de metalen beplating van een gebouw, toont aan dat de oppervlakte temperatuur aan de binnenkant een belangrijke rol speelt.


diagram van MOLLIER


De in het gebouw aanwezige lucht bevat bij een bepaalde temperatuur een bepaalde hoeveelheid vocht en vanaf het punt dat de temperatuur van deze lucht het dauwpunt bereikt zal condensvorming optreden. Bij een gebouw zal gewoonlijk de temperatuur aan de binnenzijde van de buitenwand of de onderzijde van het dak afhankelijk van de isolatiewaarde van deze constructies, door de invloed van de buitentemperatuur dalen.


Als je prakticum verslag af is, stuur je het dan op ?


Met dank aan HAIRONVILLE


Andere links:


http://www.ahd.tudelft.nl/~fransn/wb1321/Colleges/Coll-11.PDF


NW.nl Artikel : Drogen van poeder , elektrolyse van water