25 januari 2021

waarom is regen zoet?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

waarom is regen zoet , dat zeggen ze, maar hoe kan dat dan? van jamie leeftijd 10 jaar groep 6


Hallo Jamie,


Eigenlijk is regenwater niet zoet, maar hebben mensen dit zo genoemd om een onderscheid te tussen ( zeewater) en het “landwater” zoals rivieren, meren, grondwater, en sneeuw. Regenwater ontstaat door verdamping van zeewater. (Lees meer) 

Het “landwater” noemen wij dus zoet water, maar water smaakt eigenlijk nergens naar. Door de wordt de zee opgewarmd en verdampt er sneller en meer water dan wanneer de zee koud is. Deze waterdamp stijgt omhoog in de lucht. Daardoor vormen zich wolken. Maar hoe hoger je in de lucht komt hoe kouder het wordt. En omdat koude lucht minder waterdamp kan bevatten dan warme lucht, zal het dus gaan regenen. Daarom valt de meeste regen in de zee en voor hoge obstakels zoals bergen. Als door de wind de wolken naar het land toe drijven gaan de wolken ook omhoog, en vooral als ze over een bergketen worden gedreven moeten de wolken nog verder omhoog. Daar is het nog kouder en zal het zeker gaan regenen of sneeuwen. Op de onderstaande tekening kun je mooi zien hoe het ongeveer werkt. Wil je nog wat meer lezen over zeewater en zo, dan moet je even kijken op:   waarom is zeewater zout (134) . Oh ja wist je wel dat de totale hoeveelheid zoet water (geschikt als drinkwater) op “zeer laag” is. Als je een badkuip vol met water hebt is daarvan maar 1 lepeltje geschikt als drinkwater.