Lekken van flessen in een vliegtuig

Polly Translate

Dominique:  Hoe komt het dat als je per vliegtuig reist, flesjes met vloeistoffen erin dikwijls gaan lekken?

Ze hebben hoogtevrees denk ik, of zou het anders zijn? Ooit wel eens gevlogen, en dat je oren “dicht slaan” Lees verder over dit probleem.

Dominique, dit wel eens meegemaakt? Jij zat natuurlijk al een kauwgompje te kauwen richting Spanje, niet soms? Het heeft allemaal met elkaar te . Zoals je weet hebben we aan de oppervlakte van de gemiddeld 1013 mbar aan druk, zeg maar even 1 Bar voor het gemak. Dit komt door de aantrekkingkracht van de aarde. Dus hoe dichter bij de aarde, meer druk. Dus verder van de aarde….. je raad het al, hoe minder de  druk zal zijn. P=h x ? x g 


We zijn opgestegen met het flesje op de grond, deze had al een bepaalde druk. Deze zal niet veranderen zeg er stond 1500 mbar druk op. Maar tijdens het opstijgen duurt het even om de druk binnen in het toestel weer op druk te brengen die wij gewend zijn. Zeg maar dat het tijdelijk 950 mbar wordt. we stegen op met 1013, min die 950 = 63 mbar. Deze 63 mbar zal minder druk op het flesje uitoefenen, waardoor het mogelijk is dat het flesje sneller zal lekken dan het die 1013 was gebleven. 


Even voor de duidelijkheid: het flesje houdt dezelfde druk, maar de omgevingsdruk zakt tijdelijk. Sommige video camera’s ondervinden hetzelfde lot. Dit zijn de zogenaamde anti trilling lenzen, deze zitten in een vloeistof. De vloeistof in deze camera’s kan hierdoor gasbelletjes vrijlaten. Niets aan de hand, ze lossen vanzelf weer op. Maar het kan een paar dagen duren.