4 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Dominique: Wat gebeurt er met de zwaarte- van dat van bovenaan een waterval naar het meer daaronder valt?

Hetzelfde als wij van een gebouw zouden springen, maar doet wel zeer! Verder lezen……

Hoeveel zou dat zijn?, 1 liter water dat 10 meter naar beneden dendert. 


1 liter water is gelijk aan 1 Kg=10 Newton


G = 9,81 Nm/s voor het gemak 10


Dus, Potenti?le energie is: (arbeid vermogen van plaats)   Ep= G x h = m x g x h  


Wordt dan: (10) x zwaartekracht(10) x hoogte(10)  = 1000 Nm/s = Watt 


Dat is heel wat, normaal zouden we dit kunnen gebruiken voor het opwekken van energie ( bijv een waterkracht centrale) Maar ja, het moet zo nodig wan een waterval storten. Dus beneden aangekomen moet het zijn energie weer kwijt (wet van behoud energie). Helaas staat er dus geen schoepenrad, en valt het te pletter op stenen en ander water. Het water stopt niet met bewegen, dus er blijft iets achter aan energie. De rotsen en stenen adsorberen de energie in de vorm van warmte, en mechanische energie. Die de rots doet afslijten en breken. Kinetische energie wordt ook nog doorgegeven aan de stenen en grond daaronder. Zo sijpelt langzaam alle energie weg.


Dus we zien er niet veel van, ja mooi gebruis en spetters in de lucht zetten de lucht in beweging (ook weer energie) Met wat geluk zien we door het licht van de ook nog een regenboog. Ach wat is dat toch mooi, natuurkunde.