Elektrolyse van water 2

Polly Translate

Ik probeer het toestel van hofmann na te .
Zodanig dat ik zo veel mogelijk waterstof en in een zo’n kort mogelijke tijd wil produceren.

Ik wil hier dan ook platina elektroden voor gebruiken en 1 mol zwavelzuur als geleiding.

Hoeveel volt/amp voor de optimale snelheid?
Ik beschik alleen over netstroom.

Zijn er misschien nog andere aspecten waar ik rekening mee moet houden?
Of heb je gewoon een tip, dan zijn die erg welkom.

Alvast bedankt


Met netstroom (wisselstroom) lukt dit niet.

Om te beginnen heb je gelijkstroom nodig. Nu kun je de netstroom gelijk richten met een diodebrug, maar dan heb je een levensgevaarlijke spanning !!!  Verstandiger is het de gelijkstoom met een trafo (b.v. een acculader) te maken.


Zuiver geleid inderdaad vrij slecht, dus een beetje!! zwavelzuur is inderdaad goed om de geleidbaarheid te verhogen. Zwavelzuur (H2SO4 ofwel accuzuur) is echter een niet zo vriendelijk goedje, dus heb je officieel een veiligheidsbril en zuurbestendige handschoenen nodig om ermee te werken !! De snelheid wordt bepaald door de stroomsterkte en deze is afhankelijk van de weerstand van de water/zuur oplossing.Heb je dit voorelkaar dan kun je waterstof en zuurstof maken. De stroomrichting is van + naar –  De electronen gaan echter per definitie van – naar + . De basis formule is: (elektriciteit) + 2 H2O ->  O2  + 2 H2    


H+ + e -> H  en vervolgens H + H -> H2


4 OH– _> O2 + 2 H2O + 4e


Ga je de gemaakte H2  verbranden dan gebeurd het omgekeerde:  2H2 + O2  ->  2 H2O + energy (warmte). Deze warmte had je dus beter gelijk kunnen maken. Een andere optie is om de H te verbranden in een branstofcel. Je krijgt dan 2H2 + O2  ->  2 H2O + energy (electriciteit).  Branstofcellen hebben echter nog steeds niet een erg hoog rendement en zijn door het gebruik van platina relatief duur. Als je de waterstof en zuurstof produceert m.b.v. zonne energie en vervolgens met een brandstofcel je gaat aandrijven heb je echter een 100% schone en milieuvriendelijke auto.


Waterstof is bijzonder explosief !!   Denk daar goed om.