1 januari 2021

ijzererts

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

hoe haalde men in het begin ijzererts uit de grond ??? en hoe verwerkt men he ???
en kunnen wij dan ook als normale mensen ????

 

Door ijzererts te verhitten tot ca 1100 graden Celcius wordt het ijzer uit het erts gesmolten. Je zou het zelf ook kunnen doen maar dan kom je wel voor een aantal probleempjes te staan. (Lees meer) 

In Nederland werd al in de bronstijd (2000-800 v. Chr.) ijzeren voorwerpen gemaakt. Vanaf 800 v. Chr. gebeurde dit op grote schaal. Men vond grote brokken ijzeroer in moerassen en beekdalen. Dit zogenaamde moerasijzererts werd in stenen ovens verhit m.b.v. hout/houtskool. Het grote nadeel hiervan was de slechte kwaliteit ijzer die je kreeg. Dit was het gevolg van de vele verontreinigingen die er in zaten. Het ijzer wordt dan bros doordat er geen homogene structuur van de ijzermoleculen ontstaat.

In de 18de eeuw werd steenkool gebruikt om het erts te verhitten. Maar ook in steenkool zitten verontreinigingen, zoals zwavel. In 1709 vond dhr Abraham Darby een manier om gas en teer uit de steenkool te verwijderen. Door deze bijna zuivere steenkool kon men goed ijzer . Vanaf 1760 kwamen de eerste hoogovens en kon het ijzer op grote schaal gemaakt worden. Het werd nu zo goedkoop dat men er van alles mee kon bouwen, zoals bruggen en machines. Dit was eigenlijk het begin van de industriele revolutie die begon in Engeland.

Als men het ijzer uit het erts heeft gewonnen kan men dit door verhitting omsmelten of omvormen tot het gewenste resultaat. Het belangrijkste voor de gewenste kwaliteit (slijtvast of juist zacht, veerkrachtig of heel hard enz. enz.) zijn de toevoegingen in het ijzer en de snelheid van het afkoelen. Hierdoor ontstaat weer een andere structuur waardoor de eigenschappen van het ijzer veranderd.

Het zgn ijzer in het ijzererts dat gewonnen wordt is niks anders als roest (Fe2O3), door de verbranding van de cokes (de ) en het erts ontstaat ijzer en koolstofdioxide. Het ijzer wat ontstaat wordt ruwijzer genoemd. Dit bevat nog steeds een vrij hoog koolstofpercentage (ca 4,2 %) Dit wordt verlaagd door schroot (afvalijzer) te vermengen met ruwijzer. Hierbij wordt ook nog een gas door het ijzer geleid waardoor het koolstofpercentage nog verder zal verminderen. Dit gebeurt op grote schaal in hoogovens zoals Corus.

bronnen en links :

http://www.geocities.com/ilse302003/hoewordtstaalgemaakt.html

http://www.uksteel.org.uk/diag1.htm

http://www.sieho.nl/

http://www.cesmetel-opl.nl/kennisweb/staal/st4_0.htm

http://www.histoportal.com/indusrevolutie.htm

 www.archeos.nl