31 december 2020

aardappelschillen in kachel

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Als je aardappelschillen in de brandende kachel gooit komt een gedeelte van de roetafzetting in de schoorsteen los. Hoe komt dat?


Dit heeft te met de plotselinge temperatuursverlaging in de schoorsteen. (Lees meer…………………….)

Doordat de schoorsteen samen met de aangekoekte roet al een bepaalde temperatuur heeft, en je gooit er dan aardappelschillen ( of bv ander vers/vochtig hout ) in. Dan wordt de tempeatuur in het schoorsteenkanaal verlaagd. Doordat de roet sneller afkoelt en dus krimpt dan de schoorsteen zelf, breekt deze als het ware los van de schoorsteenwand. Als er inderdaad wat roet zou los komen als je bv aardappelschillen in de open haard gooit, dan wordt het hoog tijd dat je de schoorsteen veegt.


met dank aan dhr K. Spijker