15 juli 2024

wie is de uitvinder van electriciteit

Wie heeft voor het eerst electriciteit uitgevonden?
Al ver voor onze jaartelling werd elektriciteit gebruikt. Men heeft in het midden-oosten een soort batterijen gevonden in een woestijn, deze waren volgens wetenschappers enkele duizenden jaren oud. (lees meer……………………………………………………………)

De uitvinders van deze batterijen waren niet bekend. Elekriciteit is niet uitgevonden maar ontdekt. Het bestaat al net zolang als er atomen zijn. Wat wij er verder van weten begint in de griekse oudheid. Zo’n 2000 jaar geleden ontdekte de griekse geleerde Thales dat als je met een zijden doek over een stuk barnsteen wreef, hierdoor kleine stukjes stro aangetrokken werden. In 1600 ontdekte dhr Gilbert dat ook andere stoffen op deze wijze werden aangetrokken, hij noemde ze elektrische stoffen. Zo’n 200 jaar later vond dhr Volta de zuil van volta uit, en de mens kon elektriciteit opwekken.


Hierna ging alles in een stroomversnelling, Faraday, Edison en vele anderen ontdekten meer en vonden nog meer dingen uit. Het tijdperk van elektrotechniek was aangebroken, met als een van de eerste bruikbare dingen : de gloeilamp van Edison. Tegenwoordig kan de westerse mens bijna niet meer zonder elektriciteit. Dit gaat vanaf de ordinaire gloeilamp tot aan je eigen pc-tje, en nog veel meer.


Op deze site is zeer veel geschreven over elektriciteit, kijk hiervoor even in het beroemde artikelarchief die je kunt vinden bovenaan deze pagina.


Of via zoeken: (Red.)


 


 geschiedenis electriciteit
 De zuil van volta