5 januari 2021

zelfgemaakt houtskool

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

hoe maak je zelf houtskool
en welk heeft men er voor nodig .
en hoe moeten de verhoudingen zijn ???
wie heeft die techiek eigelijik uitgevonden
dank u en vele groetjes joris.


 


Om houtskool te heb je in principe 2 dingen nodig. Namelijk hout en vuur. (Lees meer……..)

Je maakt een grote stapel hout, en steekt hem in de brand. Let hierbij goed op dat er voldoende bij kan komen. Je zou de stapel hout zo kunnen maken dat in het midden een opening is. (Dus eigenlijk een soort schoorsteen.) Ook tussen de houtstammen door moet voldoende lucht kunnen komen. Maar nu komt het grootste probleem : om goed houtskool te krijgen moet het hout niet branden maar smeulen ! Hier zit dus veel tijd in, om de vlammen te doven. Dit kan met behulp van een schep modder o.i.d.


Een beetje grote houtstapel heeft meer als een week nodig om uit te smeulen. Dus dat wordt een weekje lang steeds bij de houtstapel blijven, met als gevolg iets te weinig slaap. ( Misschien zijn er enkele vrienden die mee willen helpen.) Goed houtskool is keihard, dus niet bros, zoals je in sommige zakjes kunt kopen in de winkel. Je ziet dus wel dat het niet zo eenvoudig is om het zelf te maken. Natuurlijk is er wel goed houtskool te koop, maar dan zul je even moeten zoeken.


De uitvinder van houtskool is vogens mij niet bekend, het is zoals de meeste dingen in de oudheid toevallig ontdekt. Later probeerde men het dan zelf na te maken. Net zoiets als wie het wiel heeft uitgevonden.