Navigatie met autoroute 2002

Polly Translate

Beste lezer(s),
Ik heb een probleem wat ik zo duidelijk als mogenlijk probeer te omschrijven.
Ik ben op zoek naar een eenvoudige manier om coordinaten om te rekenen naar een bruikbaar format in autoroute 2002.
Als je wilt navigeren of een route uit wilt zetten met gebruik van je GPS, kom je al snel te met de zogenoemde Way-pionts.
Dit zijn coordinaten in het WGS 84 standaard, bv N 48’47″079 W 003’31″621
dit zijn de coordinaten van Pleumeur in Frankrijk.
Goed, maar als je gebruik maakt van autoroute 2002 is het niet mogenlijk om deze gegevens in te geven als way piont.
Dus zal je deze moeten converteren naar een bruikbaar gegeven, bv. 48,47079 en -3,31621 deze gegevens kan ik wel ingeven maar dan kom ik niet op de plaats uit waar ik moet zijn.
Nu zal je zeggen waarom moet je die gegevens hebben??? als je in autoroute een stad straat en nummer in geeft dan rollen deze gegevens zo uit autoroute 2002!!
Dat is juist, maar als er way-pionts op het Net gezet worden, bv bezienswaardigheden of gewoon een leuke plek, is het wel zo handig om deze way-point te kunnen gebruiken.
Ik hoop dat het duidelijk is aangegeven wat mijn probleem is.
Ik hoop ook dat iemand een antwoord kan geven op dit probleem.
Oh ja, ik werk met een GPS USB muis op een laptop, wat opzich goed functioneerd. “Ben”     Je kunt alles converteren, maar je moet de juiste data gebruiken. verder lezen….

Om het hele GPS (Global Positioning System) hiet uit te leggen zou een beetje te ver gaan. Zie hiervoor de links onderaan. Om de juiste positie te bepalen op een bol heb je 4 van de 28 satelieten nodig die in een baan om de draaien op een hoogte van 20.200 km. Helaas is de aarde niet mooi rond, maar heeft hij een beetje een liggende ei vorm, dus de formules voor een bol gaan niet op. En zelfs de meeste gebruikte betere benadering, de ellipso?de past ook niet helemaal, er zitten wat hobbels en kuilen in. Cartografen hebben in het verleden vaak de best passende ellipso?de voor het door hen beschreven gebied gekozen, maar die zal voor andere gebieden meestal niet de beste zijn. Zo komt het dat zo ongeveer ieder land zijn eigen systeem heeft. Sinds de komst van wereldwijde navigatiesystemen zoals GPS heeft men afgesproken een elipso?de of geo?de te gebruiken die voor de hele aarde redelijk past.


Deze heet WGS-84 (World Geodetic System), en GPS werkt dan ook standaard hiermee. De WSG-84 lijn voor Nederland ligt echter onder de NAP lijn, waarop Nederlandse kaarten zijn gebasseerd. Bovendien kan met een landkaart op verschillende wijzen projecteren Er treden dus afwijkingen op, en vandaar dat men de UTM (mercator projectie) en RD (Rijks-Driehoek [Nederland]) coordinatenstelsels gebruikt Door de geodetische datum in te voeren in de GPS worden deze fouten gecorrigeerd. Het Nederlandse RD (Rijks Driehoek) netwerk heeft een indeling in vakken van een kilometer in het vierkant, en de getallen geven gewoon meters aan. De nummers zijn zo hier gekozen dat er nooit verwarring kan ontstaan over welk getal de oost-west (X) en welk getal de noord-zuid (Y) positie aangeeft, oost-west komt altijd als eerste en is ook altijd het kleinste getal. Als voorbeeld: 076663 431632 (Heenvliet) is 76,663 km oostelijk van de rand van de kaart, en 431,632 km ten noorden van de denkbeeldige onderkant. Wil je naar een plek die 25 km noordelijker ligt dan tel je dus 25000 op bij 431632 enzovoort.

Een veel gebruikt systeem is dat van lengte- en breedtegraden, met de evenaar en de meridiaan van Greenwich als nulpunten. Dit kom je tegen op zeekaarten. Je krijgt dan de positie in: graden, minuten en seconden. Je GPS moet dan wel goed ingesteld staan, en anders moet je deze coordinaten omrekenen.


 LET op: W 003?30’621″ is niet hetzelfde als 3,30621 graden    Net als bij de tijd is 1 uur en 30 minuten niet 1,30 uur maar 1,5 uur. Als je de dus de lengte en breedte graden decimaal invoert wordt dat dus 3 + 30/60 + 621/60*60= 3,673333? W. [ 1? is 60 min is 3600 sec ] Op je GPS kun je normaal gesproken kiezen tussen decimale invoer of invoer in graden, minuten en seconden.


Op de onderstaande sites worden de begrippen en de werking van het GPS systeem verder duidelijk gemaakt.


http://www.xs4all.nl/~keesvdm/boot/gpsdatum.htm


http://www.ngi.be/NL/NL2.shtm


http://www.smallboatgps.com/


**arjen**