Uit welke Elementen bestaan Cola en Fanta

Polly Translate

Hallo, Ik moet voor een over Frisdrank. Nou weet ik alleen niet uit welke elementen Cola, Fanta, 7 up , en cassis bestaan. Of tewel ik heb het reactieschema nodig. Ook begrijp ik niet wat nou het verschil met light is. Of daar nu extra elementen aan zijn toegevoegd Kunnen jullie mij helpen???
Marieke 16 jaar


‘t is gewoon met een smaakje.

Zelf drink ik tegenwoordig koffie light, d.w.z. koffie met een zoetje. Bij frisdranken werkt het al net zo. Frisdrank is dus suikerwater met een smaakje, en als je het suiker vervangt door zoetstof (aspartaam e.d.) is het “light”. Het smaakje kun je maken door aroma’s, vruchtensappen (ook grotendeels water) etc. aan het water toe te voegen. Het prik effect krijg je door koolzuur (H2CO3) aan het water toe te voegen. Koolzuur ontleed in : H2O   en   CO2    (water en kooldioxide). Schudden vesneld dit proces. De bubbeltjes in de frisdrank zijn dus CO2 gasbelletjes. Als je de frisdrank verwarmt tot 50 ?C is alle koolzuur eruit verdwenen, omdat boven deze temperatuur er geen CO2 meer in het water kan oplossen.


Aan jou de taak om uit te zoeken, hoeveel suiker en koozuur er nu eigenlijk in zit. Ik ben benieuwd.  Tip: Als je suiker aan water toevoegd wordt het zwaarder.


**arjen**