2 januari 2021

Organische zonnecel 2

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

In een eerder gestelde vraag over de organische zonnecel staat er dat je om er eentje te TCO nodig hebt een transparante geleidende laag op een glasplaatje mijn vraag is nu wat moet je erop aanbrengen en hoe doe je dat? En wat kun je het beste als elektrolyt gebruiken?
Alvast bedankt.Op de glasplaat van een organische zonnecel is aan 1 kant een dun laagje transparant tinoxide aangebracht. (Lees meer)

Dit laagje is zo dun dat het met de gewone huis-, tuin- en keuken apparatuur niet zal lukken om zo’n glasplaatje te maken. Hiervoor zijn speciale technieken ontwikkeld en het lijkt mij dan het beste om in jouw geval zo’n glasplaatje te kopen. ( Er zijn complete setjes vanaf ca 50 euro tot ca 100 euro om je eigen zonnecel te bouwen.) Deze dunne laag tinoxide vormt de kathode of anode van je zonnecel. Een dunne laag wordt vaak elektrolytisch aangebracht (bij geleidende stoffen ) of opgedampt.


In zo’n setje zit alles, dus ook het elektroliet. Ik zou zo snel niet weten wat voor elektroliet er gebruikt wordt. ( dus iemand die dit weet kan het melden bij NW)  Het is een elektroliet op basis van jodide. Het is ook mogelijk om een  zonnecel te maken met behulp van bramensap en titaandioxide tussen de glasplaatjes.


Een ander probleem is het sinteren van de titaandioxide, dit gebeurt bij een temperatuur van 450 gr. Celcius. Hier heb je dus een pottenbakkersoven o.i.d voor nodig. ( gasbrander lukt ook wel maar is wat lastiger)


Een compleet setje is te koop bij mansolar. (zie link). Kijk voor meer info op “zoeken” bovenaan deze site. Typ hier “organische zonnecel” in. (Of andere dingen die je weten wilt.)


http://www.mansolar.nl/


http://www.sfinxx.com/zonpvartikelenorganisch.htm