31 december 2020

2-wattmetermethode of aronschakeling

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Mijn vraag gaat als volgt:
Een 3 fasig net zonder nulgeleider wordt capacitief belast. De faseverschuivingshoek is 60graden voorijlend. De eerste wattmeter duid 0W aan. Hoe kan ik dit verklaren met een vectorendiagramma?????

Andy Dierickx (16jaar)
dierickxandy@hotmail.com


 


Tja, hoe werkt een wattmeter eigenlijk.

Een 2-wattmetermethode (of aronschakeling) werd gebruikt als je geen nul draad tot je beschikking had. In de praktijk komt dit alleen voor als de trafo die je gebruikt in driehoek geschakeld is. Een degelijke trafo kom je hoogstens tegen bij een grootverbruiker met een vaste en symetrische belasting (b.v. smelterijen), die vele MWatts aan vermogen gebruikt.


Een wattmeter heeft, om vermogen te meten een stroomspoel en een spanningsspoel en meet uitsluitend het watt-vermogen.In huisinstallatie’s wordt de spanningsspoel aangesloten tussen de fase en de nul draad. Bij de aron schakeling wordt hij echter tussen 2 fase draden aangeloten, waardoor de vector van de spanningsspoel 120 ? verdraaid. De stroomvector staat bij fase L1 dan loodrecht op de spanningsvector waardoor de eerste wattmeter 0W aangeeft. [W= U*I*cos(90)]. De tweede wattmeter geeft echter wel wat aan. Aangezien je weet hoe je een vector-diagram moet , kun je dit eenvoudig grafisch uitzetten. Klopt het dat het totale vermogen (W1+W2) toch goed wordt aangegeven ??


**arjen**