1 januari 2021

info over dauwpunt

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

info,graag
bij een droger van lucht leest men op de display bv.af:dauwpunt is -52?C(men meet dit via een sonde)
luchtdruk in de tank buiten is bv.7 bar
zal men aldaar dezelfde waarde van dauwpunt meten?graag een woordje uitleg over dauwpunt

denys wim
27 jaar


Er is hier op deze site al al wat te vinden over het dauwpunt. Een dauwpunt van -52?C kom je tegen in persluchtsystemen.

Het dauwpunt is de temperatuur waarbij het in de lucht neerslaat. Een bekende moderne manier om het dauwpunt te meten is de “chilled mirror” ofwel koude spiegel methode. Hierbij wordt een infra-rood lichtstaaltje (ir-led) op een spiegel gericht en vervolgens opgevangen door een ir-sensor. Het spiegeltje wordt afgekoeld m.b.v. een peltier element en op een gegeven moment slaat de waterdamp in de lucht neer op het spiegeltje waardoor deze a.h.w. mat wordt. De lichtstraal wordt nu diffuus en de ir-sensor meet geen signaal meer. De temperatuur waarbij dit gebeurd is de dauwpuntstemperatuur.


De hoeveelheid water wat door lucht opgenomen kan worden hangt af van de temperatuur. Lucht van 30 ?C kan maximaal 27 gram water / kg lucht opnemen. Bij lucht van 0 ?C is dit nog maar 4 gram water en bij -15 ?C nog ca. 1 gram.


Dauwpuntsmetingen geven altijd dauwpunt t.o.v. de omgevingconditie (1013 mbar). Waarden van -50 tot -100 ?C (nog ca. 0,25 gr. water) zijn in regellucht systemen vrij normaal. Om dergelijke lage waarden te halen moet je de lucht drogen met b.v. silicagel drogers. De kwalitiet van de lucht is vastgelegd in de ISO 8573.1 norm. Kwaliteitsklasse 1 vereist een dauwpunt wat lager is dan -70 en een maximale oliehoeveelheid van 0,01 mg/kg.


Het dauwpunt in het vat is dus hetzelfde als het dauwpunt na expansie. Let wel de relatieve vochtigheid RV (in de praktijk: de hoeveelheid water in de lucht / de maximale hoeveelheid water die de lucht zou kunnen opnemen) blijft niet hetzelfde.


**arjen**