31 december 2020

hoe ontstaat waterstofcarbonaat in water?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik ben een jongen van 15 uit 4 havo en moet een Practische opdracht voor en ik heb een vraag:
Hoe ontstaat waterstofcarbonaat in ?

alvast bedankt!


 


Veel stoffen lossen op in water. Ook gassen (, kooldioxide etc.) lossen op in water.

Als je kooldioxide [CO2] toevoegt aan vloeistof op basis van water vindt er een chemische reactie met de waterstofmoleculen plaats, waarbij de reactie de volgende is :
CO2 + H2O <=> H2CO3  (watersofcarbonaat of koolzuur)
Deze stof zorgt ervoor dat je tong en smaakpapillen gestimuleerd worden als je een koolzuurhoudende drank drinkt. Deze reactie functioneert goed als het water onder druk staat, maar aan atmosferische druk heeft de reactie de neiging in omgekeerde richting te verlopen. Men noemt koolzuur dan ook om die reden een instabiel zuur. Dit is ook de reden waarom dranken met koolzuur bruisen bij het openen van de fles of van het blik en daarna geleidelijk hun bruisende karakter verliezen. De hoeveelheid opgeloste koolzuur kan, onder druk, gaan tot 8 g/liter (prikkelt wel erg). Onder atmosferische condities is de oplosbaarheid nog  slechts ca 1 mg/liter bij 5 ?C en neemt af met toename van de temperatuur. Dit geld ook voor de oplosbaarheid van zuurstof in water, vandaar dat als je water kookt, er zuurtofbelletjes op de wanden onstaan.Dus in tegenstelling tot b.v. en suiker, die beter oplossen als de temperatuur stijgt, geld voor koolzuur en zuurstof het omgekeerde.  Het verband is niet zoals in de grafiek weergegeven geheel liniair maar wijkt niet echt veel af.


**arjen**