1 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Vr: Met welke middelen kan je eigen vuurwerk ? En als je die middelen heb hoe kan je, met huis tuin en kijken spullen, het vuurwerk in elkar zetten?

Antw: Vuurwerk maken is een echt kunst, maar er zijn wel beperkte dingen die je kan doen !  Lees meer,…

Eerst even wat termen:

AluminiumAluminiumpoeder wordt veelgebruikt, om fel wit licht mee te maken is veel SASen en in flash poeder.
Ball millzie Kogelmolen
BuskruitBuskruit(KNO3-C-S: 75-15-10), is een van de meest gebruikte stoffen in de pyrotechniek.
Flash(-poeder)Flash poeder is een zeer sensitief en gevaarlijk mengsel. Het produceert sterke lichtflitsen
FonteinEen huls die is gevuld met een SAS, en een fontein van vuur verspreidt.
KaliumchloraatKaliumchloraat is gevaarlijk in combinatie met veel organische stoffen en zwavel, wordt niet erg veel in de pyrotechniek gebruikt.
KaliumperchloraatKaliumperchloraat is een minder gevaarlijke stof dan kaliumchloraat. Het is naast buskruit, een van de meest gebruikte stoffen in de pyrotechniek.
KaliumnitraatKaliumnitraat komt voor in vele SASen en is het hoofdbestanddeel van buskruit.
KogelmolenEen kogelmolen is een container die hard ronddraait en die voor de helft met (loden) kogels is gevuld. Hiermee kunnen mengsels gehomogeniseerd en gemengd worden.
MagnesiumMagnesium wordt evenals aluminium gebruikt in veel sassen voor de productie van wit licht en in flash. Omdat magnesium moeilijk te verkrijgen is, kan vaak aluminium als vervanger gebruikt worden.
SASzie pyrotechnisch mengsel
PyrotechniekDe kunst van het vuurwerk maken.
Pyrotechnisch mengselEen pyrotechnisch mengsel of sas is een mengsel van enkele chemicaliën die als ze bij elkaar gebruikt worden, een bepaald effect produceren in een stuk vuurwerk.
RaketEen raket of vuurpijl is een stuk vuurwerk dat bestaat uit een huls die gevuld is met een brandstof(bijv. buskruit) en eventueel bovenop nog een lading heeft met bijv. sterren, die ontploft als alle brandstof op is(en de raket dus al hoog in de lucht is).
SterEen ster is een balletje of stukje sas dat met een binder en wat alcohol of tot een geheel is gebonden. Ze ontbranden relatief langzaam, waardoor als ze bijv. in een raket gebruikt worden, ze een heel spoor van vuur achter laten.
SterrenmijnEen sterrenmijn is een stuk vuurwerk dat bestaat uit een brede huls die is gevuld met sterren en wat buskruit, als het ontstoken wordt schieten er meerdere sterren uit die dan samen een zeer mooi effect produceren.
Vuurpijlzie raket

 

Even voor de duidelijkheid: Dit is GEVAARLIJK!

Wij moedigen je niet aan dit ook uit te voeren, maar wel om er meer over te lezen. vandaar de volgende links:

 

http://vuurwerk.hslab.nl/

http://vuurwerk.coolbegin.com/

http://www.vuurwerkmaken.cjb.net/

http://vuurwerk.startkabel.nl/