17 juni 2024

Studente: Hoe komt het dat een barometer naar rechts uitwijkt bij goed weer en naar links bij slecht weer?


Dit is de zogenaamde historeze, of historieken als ik het zo goed schrijf. Het wordt veroorzaakt door de weerstand in het mechaniek van deze instumenten. Hoe beter deze zijn gelagerd, des te minder de afwijking. Je begrijpt ook des te duurder. Ook bij andere instrumenten komt dit voor. Verder lezen………..

Deze afwijkingen zijn niet fijn, zij kunnen bij fabrieken leiden tot afwijkingen in het fabricage proces. Het komt bij zeer lange stilstand van mechanische instrumenten wel voor dat zij gewoon blijven staan. In de film melt down, wordt dit leuk getoond. Door een tik met de vinger op het glas, valt de meter naar nul. van het “koelwater”. Smeren bied op de lange duur geen oplossing, daar het smeermiddel opdroogt, en dan nog erger dan de kwaal wordt.