1 januari 2021

Luchtdruk

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly





Studente: Als je twee schriften blad per blad in elkaar steekt en ervoor zorgt dat er geen lucht tussen zit, dan kan je ze niet meer uit elkaar trekken. Waarom niet?
Wel eens van Torricelli gehoord? Nou valt dat niet mee, alle lucht er tussen uit te halen. Verder lezen……..

De mijnwerkers in Itali? ontdekte eigenlijk dat het niet mogelijk was om uit de mijn hoger dan 10 meter omhoog te zuigen. Hoe goed zij hun pompen ook maakte, het lukte gewoon niet. 


Evangelista Torricelli werd op 15 oktober 1608 geboren in Farenza Itali?.


Hij studeerde in zijn jeugd wis en natuurkunde, maar was niet zo bekend. Totdat hij een boek schreef over mechanica.           “De motu” ofwel beweging. Daarvoor was hij in hoge mate ge?nspireerd door Galilei. In 1641 nodigde deze hem uit om te komen werken onder zijn vleugels. Na het overlijden van Galilei, nam hij zij plaats over als hoogleraar in de wiskunde aan de Florentijnse academie. 


Terug naar de mijnwerkers, Torricelli vond dit ook vreemd. En begon met proefnemingen met kwik. Kwik is natuurlijk lekker zwaar, en zo kon je deze zaken wat kleiner houden. Hij vulde een buis aan ??n kant afgesloten met kwik. Zette deze ondersteboven in een bak met kwik, en haalde zijn duim eraf. Het kwik zakte niet verder dan zo’n 76 cm. Hij concludeerde dat de ruimte boven de kwik kolom luchtledigheid bevatte. Ook bemerkte hij dat dit niet constant was, en dat de hoogte varieerde over de dagen. Dit moest een verandering zijn in de luchtdruk buiten de buis. Met deze was dan ook de barometer geboren. 


Wat heeft dit alles nu met het boek te ? Alles dus, als er geen lucht meer is tussen de bladzijden. Zal de buitenluchtdruk de bladzijden zo hard tegen elkaar drukken. Dat de wrijvingsweerstand tussen de bladzijden enorm wordt. Hoe groter de oppervlakte van de bladzijden, des te meer weerstand. Het is dezelfde kracht die je krijgt, als de zuiger van het handdoek haakje, of de glasdrager.


Stel de boeken  zijn 20 bij 20 cm = 0,04 m2, op elke vierkante meter heerst een druk van 100.000 Newton. Dus op jou boeken rust een van: 100.000 maal 0,04 = 4000 N  ofwel 400 Kg!! Ik denk dat de boeken eerder in stukken worden getrokken, dan uit elkaar.