3 januari 2021

Natuurkunde en politiek

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

mirtjuh: hallo
ik moet een presentatie houden over politiek en natuurwetenschappen. ik heb geen idee waar ik daar informatie over kan vinden en wat ik me erbij moet voorstellen. zouden jullie kunnen helpen?
mirjam. 

Ik denk wel dat ik je hierbij kan helpen, lees verder……….

Kijk vroeger hebben uitvindingen best wel meegeholpen aan heftige veranderingen. Tegenwoordig is dat een stuk anders geworden. Maar kan plots ook flinke veranderingen teweeg brengen. Ik noem een paar dingen op uit vroeger tijden. En een voorstelling uit deze tijd.


Even h??l ver terug. “vuur” op een zeker moment ontdekte een paar mensen vuur. Kijk in die tijd was er nog geen politiek, maar door dit vuur konden zij zich verwarmen en eten bereiden. Daardoor hadden zij een voorsprong en betere overlevingskansen. Heel veel later de ontdekking van kruit. Dit kon worden gebruikt in geweren, en pistolen. En je weet wat dit allemaal niet teweeg heeft gebracht. Volkeren met de beste wapens overwonnen. Of konden bepaalde politieke zaken afdwingen. Kijk zonder kruit geen, pistolen en bommen. 


En je weet welke politieke moord er pas nog is gepleegd. Stel je voor dat Pim Fortuyn had blijven leven. Dan had hij nog meer teweeg gebracht onder de Nederlandse politiek. Hij had waarschijnlijk minister geworden. Maar door een kogel of vijf is dit tegengehouden. Je weet hoe de rest is verlopen. De LPF viel uit elkaar zonder deze sterke leiding, en er werden opnieuw verkiezingen uitgeschreven. Waardoor iedereen terug hupte naar het veilige PVDA. En zie we hebben bijna een CDA-PVDA kabinet. Toch allemaal door een paar gram kruit!


Maar denk eens aan de 17e eeuw. Door bijvoorbeeld goede navigatie apparatuur konden de west India vaarders  handel drijven over de hele wereld. Daardoor werd Nederland rijk, en kon daardoor nog meer schepen bouwen, en andere landen onderwerpen. Zoals Suriname, Bonaire, enz. En ook de zeilen moesten natuurlijk voldoen, roer en dergelijke, het is allemaal natuurkunde! 


Ik denk je nu zelf nog wel meer kan bedenken. 


Ok?’, we pakken nog ??n toekomst visie. Stel dat……….morgen vinden ze koude kernfusie uit. Dit is kernfusie zonder ingewikkelde apparatuur en daardoor heel goedkoop. En als een oneindige energiebron . Ik werk zelf op een gas platform, wat denk je? Ik kan wel stoppen, schone voor bijna niets! Maatschappijen zoals Shell en BP met nu toch aardig wat politieke macht (achter de schermen) zijn dit in ??n klap kwijt. Energie voor niks…… alle problemen opgelost zul je denken. Mis!, fabrieken moeten sluiten, beurzen storten in. Mensen raken werkeloos, kunnen niets meer kopen. Nog meer fabrieken moeten sluiten. Zelfs windmolen fabrieken zullen failliet gaan.


Zo zie je maar, alles heeft een voor en nadeel. Heel langzaam invoeren zou natuurlijk wel gaan. En dat alles “natuurkunde”………