waarom is de luchtdruk bij slecht weer kleiner dan bij goed weer?

Polly Translate

Studente: Hoe komt het dat luchtdruk bij goed hoger is dan bij slecht weer?
Het ligt niet aan het slechte weer, wel aan de luchtdruk.     Verder lezen……………

Kijk, wij hebben op deze planeet een luchtdruk van zo’n gemiddeld 1013 Mbar, voor het gemak 1 bar. In je fietsband zit al meer druk al snel zo’n 8 tot 10 Bar. Nu bestaat het overgrote deel van onze planeet uit , en zoet. Door de temperatuur die op heerst is het mogelijk voor het water op te lossen in de lucht. Als dit mooi verdeeld zou zijn over alle lucht op de aarde, zouden we ??n grauwe vochtige lucht hebben. Als daar niet de was om hier een beetje chaos in te brengen. (onder andere)


Door verwarming van de zon, begint de lucht uit te zetten, op een bepaalde plaats zal dit sneller gebeuren dan op een andere plaats. Dit gebeurd volgens de “chaos theorie” Op deze plaats zal nu het vocht in de lucht meer en meer oplossen, want warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Ook zal de luchtdruk stijgen. Op deze plaats ontstaat als het ware een bel van hogere druk dan de omgeving. Die dan het mooie weer veroorzaakt, door weinig of geen bewolking meer. En in de lage druk kan het water zich niet optimaal oplossen, en blijft daar in hele kleine druppeltjes achter. (wolken)


Maar je weet het is niet altijd zo, s’winters kan er best hoge druk zijn, geen wind. Maar door de lage temperatuur condenseert het water in de lucht. En heb je mist. De draaiing van de aarde speelt natuurlijk ook een grote rol hier in. En vergeet niet de kanteling van de aardas. Het weer is zeer complex, en is nog steeds moeilijk te voorspellen zoals je wel merkt. De beste weer computers kunnen maar een paar dagen voorspellen, en dan nog zitten ze er vaak naast. Door goed de dieren en planten te bestuderen kan vaak ook een goede voorspelling worden gegeven. 


Maar jij vindt het dus lekker weer als de zon schijnt begrijp ik. Er zijn ook mensen die wonen in gebieden waar het nooit regent, die vinden het heerlijk als ze hier in de regen kunnen lopen. Dus ja ook dat is maar wat je leuk vindt.


Chaos theorie 2  chaos theorie3