5 januari 2021

Audiologie

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

IK (Ricardo) vraag me af wat de studie audiologie inhoudt, en wat je ermee kan worden, en waar je het kunt studeren?


   Zoals de naam het al zegt, is dit de leer van het geluid. (Lees meer)

Je komt terecht bij een audioloog als je last hebt van het gehoor. ( Dit is erg breed, want e.e.a. houdt verband met elkaar.) Als audioloog krijg je veel te met slechthorenden en andere gehoor/oorstoornissen. Je kent vast wel zo’n waarbij mensen/kinderen een koptelefoon opkrijgen waardoor tonen van verschillend volume en toonhoogte te horen zijn. Hierdoor stelt men vast hoe goed het gehoor is. ( audiometrisch onderzoek.)


Op de opleiding leer je natuurlijk eerst voor assistent-audioloog. Je leert hoe je een audiometrisch onderzoek uitvoert en hoe je gehoorapparaten aanpast. Verder mag je m.b.v. een apparaat zoals op bovenstaande foto is afgebeeld een zogenaamd vestibulair onderzoek doen. (vetibulair= voorste gedeelte van het oor).


De vakken die bij het theoretische gedeelte behoren zijn onder andere fysica van het geluid, electro-akoestiek en electronica, pathologie, fonologie, fonetiek en akoestische lingu?stiek, audiometrie en anatomie, fysiologie en neurologie. Daarnaast krijg je vakken over vestibulair onderzoek, revalidatie, scholen voor gehoorgestoorden, practische aspecten aan hoortoestellen, psychologie en pedagogiek.


De opleiding is volgens mij alleen te doen in Utrecht bij Sticting Audiologische opleidingen. Kijk ook eens op : http://www.gobnet.nl/opleidingen/o014aui.htm