23 mei 2024

Glasbolletjes als isolatie
Wie kan mij helpen,
op school hebben we een nieuw geluidsisolatiemateriaal ontwikkeld, dat bestaat uit twee lagen glasbolletjes (groot en klein). Met bitumen zitten deze aan elkaar. Om te kunnen bepalen of het daadwerkelijk een goede isolator is moet bekend worden wat de lucht weerstand is.
De vraag is hoe we de luchtweerstand van een isolatiemateriaal kunnen bepalen.
Mvg, Ben Strating 

Ik heb wat opgezocht, lees meer.

Ja, lijkt me best wat. Duurzaam en ruim voor handen. Ik neem aan dat er al wat proef materiaal is geproduceerd. Wat je zou kunnen doen is een vergelijkend waren onderzoek houden. Daarmee denkend aan een kist met daarin een warmte bron, met de mogelijkheid verschillende wanden te plaatsen. Met verschillende isolatie materialen. Natuurlijk een temperatuur meting binnen in de kist. En om buiten te kunnen meten, een infrarood temperatuur meter.  Deze zou je kunnen lenen, maar bij de Firma Conrad.com al vrij betaalbaar aan te komen. Zo kan je al snel tot resultaten komen. Door een materiaal te nemen waar alles van bekend is, bijvoorbeeld tempex van een bepaalde dikte. Zo uit mijn hoofd is 1 cm tempex gelijk aan 20 cm beton aan isolatie. 


Kijk als blijkt dat dit al leuke resultaten oplevert, kun je natuurlijk verder onderzoek laten verrichten. Maar met bovenstaande ben je niet te veel geld kwijt. Onder staan nog wat links met info over glas en bitumen. Ook over glasschuim, wat ook een sterk en betrekkelijk goedkoop en brandwerend materiaal is.


Schuimglas


Verschil in glas


Glas en energie


Bitumen