1 januari 2021

hoe ontstaat schuim??

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

hoe ontstaat schuim??
ik zal het kort houden. hoe ontstaat schuim?? ik bedoel schuim van zeep en dergelijke.
Ontstaat met en zeep, maar dat wist je al. Lees verder……….

Zeep bestaat uit een mengsel van natrium- of kaliumzouten van vetzuren met 12 tot 18 koolstofatomen. De natriumzouten vormen de harde en de kaliumzouten de zachte zeep, de (echte) vloeibare zeep. Maar bellen zijn iets anders, door de zeep valt de oppervlakte spanning weg van het water. Het wordt lekker vloeibaar zal ik maar zeggen. De zeep deeltjes zijn negatief geladen, en zweven mooi opgelost in het water. Waterdeeltjes zijn positief. We krijgen een mengsel van deeltjes, dat zichzelf als het ware als kleine magneetjes vasthoudt. Het zeep houdt het water vast en het water…..juist het zeep. Elke breuk zal deze vloeistof proberen te voorkomen. Zodat steeds een vlies ontstaat dat juist dik genoeg is om te blijven bestaan, onder een bepaalde druk. Over het algemeen zullen de bellen gevuld zijn met omgevingslucht. Maar het zou net zo goed aardgas kunnen zijn. 


Maar er bestaan natuurlijk nog andere soorten schuim, slagroom, pur schuim, glasschuim. Eigenlijk heel belangrijk allemaal.


Maar surf eens naar de volgende site: zeepbellen   hier staat al heel wat geschreven.