30 december 2020

speuren naar tweede aarde

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb een paar vragen,
1.Hoe vind men planeten bij sterren?
2. Hoe kan men zien uit welke stoffen een planeet bestaat?
3. Binnen hoeveel tijd wordt er een tweede achtige planeet gevonden?


A planetary system that looks similar to our own  


Om planeten op te sporen wordt eigenlijk een heel simpele methode gebruikt. (Lees meer……………..)


 

Doordat een planeet met zijn aantrekkingskracht ook invloed uitoefent op de ster waarom hij heendraait, gaat deze ster “schommelen”. De mate van deze schommeling hangt af van de van de planeet en de afstand tot de ster. Als men de massa van een ster weet kan men aan de hand van de schommeling berekenen hoe groot de massa van deze planeet is. Door nieuwe meetinstrumenten die de komende jaren in een baan om de aarde worden gestuurd, kan men steeds kleinere schommelingen waarnemen. (Dus ook kleinere planeten zoals een planeet met ongeveer dezelfde massa als de aarde.) Een andere manier is het verschil in helderheid te registreren. Als een planeet in ons gezichtsveld een ster voorbijgaat, zal deze op een klein gebied “donkerder” worden.


Men kan nog niet zien uit welke stoffen een planeet uit een ander zonnestelsel is opgebouwd. Wel kan men door het weerkaatsende licht van een planeet het licht analyseren. Aan de hand hiervan kan de scheikundige samenstelling van een eventuele atmosfeer bekend worden. Hiermee kan men bepalen of er essentiele stoffen in de atmosfeer zitten die belangrijk zijn voor het leven zoals wij dat kennen. (bijvoorbeeld een ozonlaag.)


Volgens mij zijn er al meerdere planeten met een zelfde massa als de aarde gevonden. In elk geval worden er de komende 10 jaar enkele zeer verfijnde meetinstrumenten de ruimte ingestuurd. Men zal aan de hand van deze nieuwe gegevens dan veel meer kunnen ontdekken. Dus hoeveel tijd het nog duurt voordat een planeet wordt gevonden met ongeveer dezelfde omstandigheden als hier op aarde kan ik jou niet vertellen. Maar kijk eens op de site van ESA, dan kun je zien wat de nieuwe ontwikkelingen zijn. Hier staan meer leuke links naar het opsporen van planeten e.d.


http://www.esa.int/export/esaCP/ESAMK4OED2D_Belgium_du_0.html