2 januari 2021

Electrostatische ontlading bij personen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Mijn zoon van 21 heeft zoveel last van electrostatische ontlading dat hij bang is personen en voorwerpen aan te raken.

Kan iemand ons uitleggen wat er precies gebeurt en waarom hij mogelijk meer last heeft dan andere mensen.

Verder zijn we in voor tips hoe we dit probleem kunnen reduceren of voorkomen, bv op gebied van kleding of werkomgeving.

Veel dank!


Coen Masselink


 


Statische elektriciteit is: (Lees meer)

Statische elektriciteit ontstaat als isolerende materialen wrijving van elkaar ondervinden, bijvoorbeeld polyester van een broek en wol van een stoel. Als u met zo’n broek op zo’n stoel zit te schuiven, en rubberen schoenen draagt, wordt u elektrisch opgeladen. Dat merkt u overigens pas als u in aanraking komt met een geleidend , zoals een metalen tafel of een deurknop. De in uw lichaam verzamelde lading (statische elektriciteit) vloeit dan heel plotseling weg. Als het niet te licht is ziet u een bliksemflits(je), het knettert en u voelt een schok(je). Vervelend die schokken, maar niet erg gevaarlijk. Maar als er brandbare gassen in de buurt zijn, kan zo’n vonkje tot een explosie leiden.


Inderdaad kan men door andere kleding te dragen er voor zorgen dat men minder wordt opgeladen. Er is ook schoeisel verkrijgbaar waarin koolstofvezels zijn verwerkt, waardoor de statische elektriciteit continue weg kan komen. Dus de belangrijkste remedie is de schoeisel die men draagt. Als u er voor zorgt dat u altijd met een geleidend materiaal in contact staat met de grond, zult u nooit elektrisch opgeladen worden.


De ene persoon heeft er meer last van dan de andere persoon omdat de huid weerstand van iedereen verschillend is. Heb je een droge huid (hogere weerstand), dan wordt je sneller statisch geladen dan iemand met een minder droge huid (lage weerstand) En inderdaad, het dragen van natuurlijke materialen helpt ook. Zoals leer, katoen, wol. Er bestaan ook sleutel hangers, met een neon buisje ingebouwd. Als je nu weet dat je altijd een schok krijgt wanneer je een bepaalde handeling doet. Kun je deze vast houden, en het voorwerp dat je aanraakt even aantikken. Je ziet een kleine vonk, maar voelt er niets van.   Martin.


Andere suggesties zijn welkom onder opmerkingen.