2 januari 2021

Hoe werkt een vaatwasser?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Gast: Hoe werkt een vaatwasser?
Wij zijn benieuwd hoe eigenlik een vaatwasser werkt. Hoe komt alles schoon – wat doet de speciaal voor vaatwassers ontwikkelde zeep? Is het wel milieuvriendelijk? Soms lijkt het wel of alles wordt gezandstraald, soms wordt niets schoon. 

Wij noemen hem James, geschenk van de techniek. Er is hier heel wat over te vertellen, lees snel verder………

De meeste mensen vinden afwassen niet echt fijn, het is terug kerend drama. Tegenwoordig wordt er dus afgewast en doen we zelf iets anders. Milieu technisch zijn er eigenlijk twee dingen te bekijken. Ze gaan zuinig om met , en ook de productie van de wasmachine is voor het milieu te verwaarlozen. Dit komt door de lange standtijd, 10 a 15 jaar. Maar daarmee verslaan ze de handwas niet, het grote voordeel zit in het gebruik.


Maar er hangt ook veel af van het type apparaat, is het bijvoorbeeld een A type (energie zuinig) Hoe gebruikt u de wasmachine, helemaal vol of een klein beetje?

Energie label
Gebruik elektra per keer

gebruik water per keer
Gebruik elektra per jaarGebruik water per jaar
Afwasmachine C-label tot 1,5 kWh 16 tot 24 liter tot 330 kWh 3500 tot 5280 liter
Afwasmachine A-label
tot 1,1 kWh

11 tot 16 liter

tot 242 kWh

2570 tot 3745 liter
Handafwas (elektrisch)
0,7 – 0,8 kWh

18 liter

273 kWh

6200 liter
Handafwas (gas)
0,3 kWh 

18 liter

109 kWh 

6200 liter

Zie hier het tabel, van gebruik. Dan moet je ook nog bedenken dat de vaatwasser niet alle dagen van de week draait. De handwas gebeurd gebruikelijk elke dag.  Zo zie je dat het dan wel meer elektra kost, maar ook minder water.


Het afwasmiddel dat wordt gebruik in vaatwassers is bijvoorbeeld niet schuimend. Het is alkalisch, en zeker niet geschikt voor de handwas. Wat zit er dan in de tabletten? Natriumsilicaat of natriumcarbonaat, dit is het actieve bestanddeel. Niet milieu belastend. (betrekkelijk, de waterzuivering installaties halen er 75% uit tegenwoordig)


Perboraat of percarbonaat wordt gebruikt voor het verwijderen van lippenstift ed. Fosfaten vormen tot 50% van het machinevaat wasmiddel, er worden ook wel vervangende middelen gebruikt voor deze fosfaten. Maar die zijn vaak nog slechter afbreekbaar(milieu). Enzymen worden toegevoegd voor het verwijderen van zetmeet en eiwitten.


Andere mogelijke toevoegingen aan machinevaat wasmiddelen zijn stoffen die een schuimremmende werking hebben, parfums of stoffen die zilver beschermen. Deze zijn matig afbreekbaar in het water en van het laatste middel is de werking gering. Een glans spoelmiddel is vloeibaar, verbeterd het drogen en zorgt voor een glanzend uiterlijk van de vaat. Glans spoelmiddel kan oplosmiddel (alcohol) bevatten, om het droogproces te versnellen. De glans spoelmiddelen zonder oplosmiddel zijn minder milieubelastend.


Dan hebben we ook nog het glans spoelmiddel, we hebben ze met alcohol en zonder. Met alcohol verdampt sneller, maar voegt verder niets toe.


Als er hard water in het spel is wordt vaatwas toegevoegd, en dit is nu juist wat de aanslag op de glazen veroorzaakt! In samenwerking met de zeep. Beter is geen zout toe te voegen, maar een magnetische water ontharder toe te passen. Monteer deze dan in de meterkast, zodat alle apparaten er baat bij hebben. En ook de badkamer blijft schoon. Op deze site staat meer info omtrent dit. Zoek maar op water magneet. Is onder ander te koop bij de firma: conrad.


Kijk alles wat er niet in gaat komt er ook niet uit. Zal ik maar zeggen.


Kortom, al met al valt de milieu belasting wel mee.


Voor de handafwas zijn zowel middelen op basis van synthetische stoffen (uit aardolie) als op plantaardige basis (meestal kokos olie) beschikbaar. Meestal wordt een combinatie hiervan gebruikt. Afwasmiddel op puur plantaardige basis is verkrijgbaar bij winkels. Op basis van kokos olie is vrijwel geheel afbreekbaar. Conclusie is dus dat de handwas energie zuinig is, maar veel meer water gebruikt.


Let ook op dat er geen smalle voorwerpen door het rooster zijn gezakt, dan staat de sproeier stil, en wordt niet goed afgewassen. Zorg ook dat je het filter regelmatig schoonmaakt. Zet hem ook niet bomvol, het water moet er nog wel langs kunnen.