31 december 2020

lichtsensor en voelsensor

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly


hallo,
voor mijn profielwerkstuk moet ik informatie vinden over de werking van een lichtsensor en een voelsensor. Dit valt echter erg tegen. Nu was mijn vraag of u mij kunt helpen met het vinden van informatie over dit soort sensors
Alvast bedankt,
Dennis K 17 jaar   6VWO


Er bestaan verschillende soorten censors, warmte, licht, capaciteit, weerstand, radar, infra rood. Eigenlijk worden het er steeds meer. Verder lezen………

E?n van de simpelste censors is detectie van weerstand. Waar werkt deze op? Bijvoorbeeld de weerstand van je huid. Bij een droge of vochtige huid kan dit al aardig verschillen. Zeg maar van zo’n 1000 ohm, tot wel 10.000.000 ohm. Dit verschilt ook nog eens van persoon tot persoon. Je begrijpt, als je iets wil laten schakelen hierdoor, zal het aan deze waarden moeten voldoen. Anders zou bijvoorbeeld iemand met een te droge huid het licht niet aan kunnen doen. 


We kunnen ook een licht gevoelige weerstand nemen, deze zijn in allerlei waarden te koop. Maar net waarvoor je ze nodig hebt. Hetzelfde geldt voor infra rood licht. Ze werken allemaal op de verandering van weerstand. Door het licht dat invalt op het halfgeleider , kunnen de elektronen makkelijker door het materiaal stromen. Om het even simpel te zeggen. In elke automatische inschakelende lamp zit er een tegenwoordig. Hier onder staat zo’n schema.Voor het van “voel censors” zou je kunnen denken aan de werking van een moderne huis weegschaal. Deze bestaat uit twee gescheiden platen, die daardoor een bepaalde capaciteit hebben. Denk aan een condensator. Als er druk wordt uitgeoefend op deze platen, zal de afstand tussen de platen minder worden. En daardoor ook de capaciteit. Dit kun je meten, en zie we hebben een eenvoudige voelcensor. Deze zou je nog kunnen combineren met een infra rood meting. Zie hier onder hoe dit werkt.
In de meet en regel techniek worden heel veel van deze censoren gebruikt.