elektrolyse en boten

Polly Translate

een kennis en fervent zeiler heeft mij ooit eens iets vertelt over elektrolyse en zijn zeilboot. Wat is het verband en kan dit nuttig zijn want ik heb onlangs een zeilboot aangeschaft?


 


Ik denk dat jouw kennis hiermee corrosiebescherming bedoelt. Alle metalen delen onder moeten beschermd worden tegen roest. Dit kan op verschillende manieren. (Lees meer)

Bij de meeste boten staan er metalen onderdelen in contact met het water. Denk hierbij onder andere aan de stalen scheepsromp, schroefas en roer. Ook bij houten en polyester schepen kan dit het geval zijn. In de meeste gevallen wordt hier kathodische bescherming d.m.v. anoden voor gebruikt. Deze anoden bestaan uit zink, aluminium of magnesium. Deze vorm wordt vaak kathodische bescherming met een opofferingselektrode genoemd. Met andere woorden, de anoden worden dus opgeofferd om de andere metalen delen onder water te beschermen.


Schepen die meestal op zoet water varen gebruiken aluminum anoden, omdat aluminum een hoger potentiaalverschil met andere metalen dan zink heeft. Dit is erg belangrijk, omdat zoet water een hogere elektrische weerstand heeft dan water. Voor schepen die meestal op zout water varen worden zink anoden gebruikt. Aluminium zou ook goed kunnen, maar dat wordt sneller “weggevreten”. Een goede aluminium anode bestaat uit een legering van aluminium, indium en zink. De magnesium anoden hebben een zo hoog potentiaalverschil met andere metalen, waardoor zeker in zout of brak water de verflagen van de boot kunnen beschadigen. Dus liever niet gebruiken.


Anoden worden meestal bevestigd op de romp van het schip (onder de waterlijn natuurlijk). Bij houten of polyester schepen wordt de anode d.m.v een koperdraad aan het te beschermen deel gekoppeld. Ook zijn er zogenaamde as-anoden, deze worden direct op de schroefas gemonteerd. Verder zijn er ontzettend veel vormen en verkrijgbaar. Let er wel op dat de anode die je koopt een beetje gestroomlijnd is.


Helaas deze keer geen foto’s of links i.v.m tijdelijke bescherming tegen hackers enz. onze excuses hiervoor.


sp.w.