31 december 2020

Wat is het traagheidsmoment en het krachtmoment?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Bij de beweging van een lichaam om een rotatieas of de beweging van een tol, spelen het traagheidsmoment en het krachtmoment, wat zijn dit precies en hoe pas je ze toe?

Maurice 17jr


Van elk lichaam kun je het traagheidsmoment uitrekenen. Maar laten we eerst beginnen met wat dit precies is. (Lees meer……)

Om iets te laten draaien om zijn rotatie as, is er nodig. Deze energiehoeveelheid hangt helemaal af van de diameter, en snelheid van het voorwerp. Het omgekeerde, dus wil je het voorwerp stoppen, kost ook energie. Denk eens aan een autowiel. Wil je deze met je handen laten draaien, als de op de krik staat, dan kost dat weinig inspanning. Ook om hem te laten stoppen is er niet veel moeite voor nodig. Maar doe je nu hetzelfde bij een vrachtwagenwiel, dan zul je merken dat het veel meer inspanning kost. Vooral omdat het vrachtwagenwiel zwaarder is en een grotere diameter heeft.


Het moment wordt uitgedrukt in Nm (Newton-meter), bij draaiende delen wordt dit ook wel ‘koppel’ genoemd. Het traagheidsmoment is J, en wordt uitgedrukt in kg*m^2. In principe kun je er van uitgaan dat het traagheidsmoment is: J=m*i^2. Maar elke vorm heeft weer andere formules om dit te berekenen. Een normale rechte as kun je berekenen met: J=m*r^2/2, de tol lijkt meer op een kegel, en wordt dus: J=m*(3*r^2)/10. Dit geldt dus voor massieve lichamen. Bij holle lichamen bereken je alleen de plaats waar de massa zit, en de afstand vanaf het middelpunt. Het geheel hangt ook weer af met welke snelheid het lichaam draait.