25 januari 2021

Waarom is ijs zo sterk

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Als dik genoeg is kan je er op lopen zonder dat het breekt, hoe kan dat ?Antw.: Zoals je weet kan zich, net zoals de meeste andere stoffen, openbaren in 3 vormen. Namelijk gasvormig (=waterdamp), vloeibaar en vast (=ijs). Waarom kun je dan wel op vast ijs lopen en niet op vloeibaar. Alhoewel er beweerd wordt dat sommige mensen wel op water kunnen lopen. (Lees snel meer……….).

Elke stof bestaat uit atomen, die molekulen kunnen vormen. Zo bestaat water uit 1 atoom (=O) en 2 atomen waterstof (=H). Tezamen wordt dit het watermolekuul H2O. Heb je genoeg watermolekulen bij elkaar dan kun je een druppel zien. Nu hebben alle onder kamertemperatuur bekende vloeistoffen de neiging te verdampen. Hoe warmer je het maakt, hoe sneller als dit gaat. Maak je het kouder, zal de vloeistof bij een bepaalde temperatuur niet meer verdampen. Bij deze temperatuur zal de vloeistof stollen of bevriezen. Bij water is deze temperatuur 0 graden Celcius.


Bij deze temperatuur gebruiken de atomen de elektronen van hun buurmanwatermolekulen en andersom natuurlijk ook. Hierdoor rangschikken de atomen zich en ontstaat er een vaste structuur. Het kost nu meer moeite om de afzonderlijke molekulen uit elkaar halen. Bij een dun laagje ijs valt dat nog wel mee. Maar hoe dikker de ijslaag, hoe meer molekulen weer van elkaar moeten worden gescheiden. Dus dit kost steeds meer moeite. Als een ijslaag dik genoeg is kan je er op lopen. Nog dikker en je kunt er een flatgebouw op zetten.


Hier zie je een tekening van de structuur van het ijs. (Met dank aan R.)O ja als je in de zoekoptie bovenaan dit scherm, ijs invoert dan gaat er een wereld van natuurwetenschappen voor je open.


Onder nog een leuke link over ijs. (Erg leuk.)


http://www.meteonet.nl/educatief/natuurijs.htm