5 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon PollyVr: Welke planeten zijn er in april ‘snachts te zien als je in Nederland naar de hemel kijkt? Antw: In april zijn er 5 planeten te zien met het blote oog.


Lees Meer,..


 

Vanaf circa 20 april zullen de planeten Mars, Venus, Jupiter, Saturnus samen aan een klein deel van de hemel te zien zijn. Deze zeldzame samenstand bereikt op 4 mei haar hoogtepunt. Dan zal vrijwel de hele wereldbevolking de vijf planeten met het blote oog dicht naast elkaar kunnen waarnemen, zo meldt een Amerikaanse sterrenwacht.

In mei 2000 deed zich eveneens een samenstand van de vijf planeten voor, plus de maan, maar die was vanaf de niet of nauwelijks te zien omdat de planeten zich toen, vanaf de aarde gezien, achter de bevonden. Geruchten en astrologen voorspelden destijds een verstoring van de getijwerking op aarde en springvloeden. Niets van dit alles kwam uit.

Na 12 mei zullen de vijf planenten verder uit elkaar komen te staan. Pas over 50 tot 100 jaar zal de samenstand zich weer herhalen.bron: ANP


Voor de maand Mei:


 


Vrijdag 2 mei


Probeer vanavond het smalle sikkeltje van de Maan eens te vinden boven de westnoordwestelijke horizon.


 


Zondag 4 mei


De Maan staat 6 graden ten noorden van Aldebaran in de Stier.


 


Maandag 5 mei


De Maan staat vandaag 3 graden ten noorden van Saturnus.


 


Woensdag 7 mei


Mercurius overgang over de Zon. D.w.z. dat vanaf de Aarde gezien Mercurruis voor de Zon langs gaat. We zien dan een zwart stipje voor de Zon langs gaan, dit is de kleine planeet Mercurius. Het begint om 7.11 uur en het laatste contact is om 12.32 uur. Met een eclipsbril moet het mogelijk zijn om iets van dit spektakel te kunnen zien. Via de website van Cosmos (sterrenwacht) waar ik werk, kun je live getuige zijn van dit fenomeen. We zullen proberen om het gebeuren via een speciale camera aan jullie te laten zien. Kijk dus tijdig op www.e-cosmos.nl.


Ook via www.sterrenkids.nl houden we je op de hoogte. Cosmos zal die morgen ook open zijn, met een speciaal programma.


 


Donderdag 8 mei


De Maan in conjunctie met Jupiter, dat wil zeggen dat ze vlakbij elkaar staan.


 


Zaterdag 10 mei


De Maan staat deze ochtend 5 garden ten noorden van Regulsu in de Leeuw.


 


Woensdag 14 mei


De Maan staat  graden ten noorden van Spica in de Maagd.


 


Vrijdag 16 mei


Totale maansverduistering. hij begint om het begint om 5.14 uur, dan zien we het eerste ‘deukje’ in de Maan. Om 5.40 uur is de verduistering totaal, en om 6.06 is alles weer voorbij. Ook op deze ochtend is de sterrenwacht geopend. (www.e-cosmos.nl)


 


Woensdag 22 mei


De Maan staat 3 graden ten zuiden van Mars. Bekijk dit tegen de ochtend.


 


Zaterdag 31 mei


Een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland. Om ongeveer 5.26 uur komt de Zon boven de horizon, hij is dan al gedeeltelijk verduisterd. Het maximum is om 5.32 uur, en bedraagt ongeveer 70%. Het maximum is dus bijna gelijk met zonsopkomst. Als de Zon boven de horizon komt, dan zie je de twee punten van de zonsikkel boven de horizon uitkomen, erg spektacualeir om naar te kijken.


Ook nu weer is Cosmos geopend met een speciaal programma. (www.e-cosmos.nl)


 


Bron: http://www.sterrenkids.nl/Maand/Mei/mei.htm


 


Zie ook:


http://www.sterrenkunde.nl/stuv/


http://home.planet.nl/~asuyker/nvws/frames/zomer.htm


http://www.sterrenkids.nl/Maand/April/april.htm