Gekoelde/verwarmde lucht

Polly Translate

Waarom voelt gekoelde lucht van 19 graden kouder aan dan verwarmde lucht van 19 graden terwijl de temperatuur gelijk is?


Beste Gast.  Gevoels temperaturen hebben alles te met de snelheid waarmee (je) zweet verdampt. En de verdamping van zweet (verdamping = -> afkoeling) is afhankelijk van de snelheid van de lucht en de relatieve vochtigheid.


De inwendige temperatuur van een mens is ca. 37 ?C. Het organisme tracht deze temperatuur te handhaven door regeling van de afvoer van de warmte, die afhankelijk is van de rust- of bewegingstoestand van de mens en van de omgeving. De warmteoverdracht heeft plaats door straling, stroming, geleiding en verdamping van het vocht op de huid.


De hoeveelheid warmte die een mens afstaat is ca. 0,12 kJ/s, bij temperaturen van de omgevende lucht van 20 tot 30 ?C. Deze hoeveelheid warmte stijgt bij afnemende luchttemperatuur en neemt af bij stijgende temperatuur. Niet alleen van de luchttemperatuur is de warmteoverdracht afhankelijk maar ook van de vochtigheidstoestand van de lucht en van de snelheid waarmee deze lucht beweegt. Dit is logisch: Ga je op de tocht staan als je bezweet bent, dan voelt dit kouder aan omdat je zweet sneller verdampt. Als de lucht droog is kan het meer vocht opnemen, dus verdampt er ook meer zweet en voelt ook dat kouder aan.


Wordt de warmte-overdracht belemmerd of wordt te veel warmte afgevoerd, dan ontstaat een gevoel van onbehaaglijkheid.


Door uitgebreide proefnemingen is men er in geslaagd een luchttoestand te verkrijgen waarin een mens zich behaaglijk voelt. Men noemt dit de behaaglijkheidszone. Zie de grafiek hieronder.


Click HIER voor Mollier diagram op volledige groote te zien/printen.


Een mens voelt zich dus behaaglijk tussen een relatieve vochtigheid van 30 – 60 % en een temperatuur van 21 en 29 ?C. De droge bol temperatuur is de temperatuur die een gewone thermometer aangeeft. Uit de grafiek kun je aflezen dat een temperatuur van 29 ?C wel behaaglijk is, maar dat de relatieve vochtigheid dan wel laag moet zijn (30%)


Een airconditioning doet twee dingen: Hij koelt de lucht en hij haalt er uit. De relatieve vochtigheid daalt dus waardoor de zelfde lucht koeler aanvoelt. Op de bovenste horizontale lijn van het diagram staat het aantal grammen water per kg lucht. In het diagram is dan duidelijk te zien dat de RV afhankelijk is van de temperatuur. D.w.z. 10 gram water in een kg lucht bij 30 ?C geeft een andere RV dan bij 20 ?C. Bij 14 ?C is een RV van 100% bereikt en slaat het water neer.   Zie ook artikel van Martin op deze site over Rel.Vochtigheid


**arjen**