1 januari 2021

EEn waterbak vullen van onderen uit

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik wil een waterbak vullen van onderen uit. Ik denk dat ik het ga doen door een slang aan een kraan te zetten en het zo te vullen. Heeft U enig idee hoe ik de druk constant zou kunnen houden? Of hoe ik de druk zou kunnen verhogen of verlagen?


De waterdruk in nederland is redelijk hoog. Voor het vullen zal verhogen niet snel nodig zijn. Lees Meer,..

Bij het berekenen van de tegendruk in een bak zoals jij wilt doen kan je per ‘bar’ tegendruk 10 meter waterkolom nemen. Ongeacht de breedte en lengte. Het gaat om de hoogte van het .


Elke meter is dus 0,1 Bar. De druk in nederland is minimaal 2 – 2,5 bar bij de hoofdkraan, daar komen nog hoogte verschillen voor plaats van het huis bij of af. (Denk maar aan een huis op een dijk van 4 meter hoger, dus -0.4 bar)


Je zou dus zonder moeite een bak van 20mtr hoog moeten kunnen vullen van onder af. Om de druk verder te verhogen zou je lagedruk waterpompen kunnen gebruiken. Maar je probleem zal eerder zijn dat je de druk verlagen moet.


Ook moet je de vul opening niet direct omhaag & open laten, gebruiken een afdek plaat of iets dergelijke om het water zijwaards te krijgen.


Druk verlaging kan je doen door bijvoorbeeld de snelheid ook te verlagen, en buizen met breede diameters te gebruiken na de slag. De kraan niet geheel open zetten help ook natuurlijk ! Zet ook goede afsluiters onder je bak, en misschien een terugslagklep, om zia die weg uitstroom te voorkomen…..


2 M^3 water maakt al een mooi waterbal.


Voor meer vragen horen we je graag.


Met dank aan Waterbedrijf Europort voor informatie.