1 januari 2021

Waarom is kwik vloeibaar

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Kwik is een . Alle metalen zijn vaste stoffen omwille van de sterke metaalbinding. Waarom is kwik toch vloeibaar?


Prima vraag!! Inderdaad een beetje vreemd, want kwik staat in het periodiek systeem naast goud, zilver, cadmium en indium .., en dat zijn allemaal vaste stoffen bij kamertemperatuur. Dus wat is er anders aan kwik ??


Wat opvalt is dat de naastliggende metalen allemaal zacht en kneedbaar zijn. In zuiver goud (24 karaat) kun je met je nagel schrijven en cadmium heeft een smeltpunt van 321 ?C. Cadmium zou je met een mes van boter kunnen kunnen snijden. Zoveel verschillen deze metalen dus niet van elkaar. Het goud wat je bij een juwelier koopt is overigens een legering van goud en koper. Hoe hoger het aantal karaat hoe meer goud en hoe zachter het gouden sieraad is.


Kijk je in het periodiek systeem van boven naar beneden in dezelfde kolom dan dalen de smeltpunten: Zink 420 ?C, Cadmium 321 ?C tot Kwik -39 ?C.


De verklaring is als volgt: Zink (Zn), Cadmium (Cd) en Kwik (Hg) hebben allemaal hetzelfde aantal valentie elektronen (2) die in ringen van 8, 11 en 12 * 10^-24 volumeeenheden om de kern draaien. Kwik heeft, een grotere kern (protonen+neutronen) en ook meer electronen en dus meer schillen, waardoor de 2 valentie elektronen verder van de kern staan, dus de dichtheid van deze electonenwolk is een stuk kleiner. En omdat de dichtheid kleiner is is de aantrekkingkracht tussen de electronen en de tegengesteld geladen kern ook kleiner. Het smeltpunt van een stof wordt bepaald door de inwendige , en die is bij kwik lager omdat er minder interactie is tussen de electronen en de kernen, vanwege de lagere dichtheid van de electronen wolk en de grotere afstand daarvan tot de kern.


Kwik: Kookpunt: 357?C
           Smeltpunt: -39?C
           Relatieve dichtheid ( = 1): 13.5


**arjen**

Waarom is kwik vloeibaar

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Kwik is een . Alle metalen zijn vaste stoffen omwille van de sterke metaalbinding. Waarom is kwik toch vloeibaar?

Antw.: Zoals je dus ontdekt hebt, zijn niet alle metalen vaste stoffen. Elke stof heeft zijn eigen eigenschappen bij een bepaalde temperatuur. (Lees meer…)

Continue reading “Waarom is kwik vloeibaar”