5 januari 2021

hoe reken ik de toonhoogte van een snaar uit

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik ben bezig met gespannen dunne draden (25um dik wolfram, l=80cm.
Wat is de formule voor de resonantie frequentie als de spanning, dikte en bekend zijn?   


                                   Antw.: Inderdaad bepalen het soort materiaal, de lengte van de snaar en de spanning van de snaar, de toonhoogte. Maar vergeet hierbij ook niet de invloeden van buitenaf, zoals luchtdruk, temperatuur enz. (Lees meer…….)

De spanning op een snaar wordt uitgedrukt in Newton. De voortplantingssnelheid van een golfbeweging hangt af van de geluidssnelheid en de compliantie (dit wordt uitgedrukt in : m/N). De eigen trillingen van een gespannen snaar zijn transversale golven. De basisformule voor de grondtoon van een snaar is:Zoals blijkt in de formule is de toonhoogte omgekeerd evenredig met de lengte van de snaar. De verhoging van snaarspanning verloopt omgekeerd kwadratisch met de toonhoogte.


De densiteit is het van de snaar. Deze wordt uitgedrukt in kilogram per meter. Je ziet dus dat de toonhoogte van de snaar ook helemaal afhangt van de materiaalkeuze. Een stalen snaar is zwaarder dan een nylonsnaar.


Als je dus het gewicht van jouw snaar weet en de snaarspanning en de lengte kun je de toonhoogte berekenen. Onderstaande link geeft jouw een exacte beschrijving van hoe het precies in elkaar steekt.


bron : http://www.logosfoundation.org/kursus/4040.html


andere links:


http://slicks.studentenweb.org/Verslag%20Trillingen%20van%20een%20snaar.pdf


http://home-3.worldonline.nl/~sb044102/pagina2.htm