15 juli 2024

hoe beschrijf je magnetisme op moleculair niveau ??Antw.: Eigenlijk kun je alle molekulen magnetisch maken. (Lees meer…..)

Alles bestaat uit molekulen en atomen.  Atomen zijn allemaal diamagnetisch, dit betekent dat atomen zelf kleine magneetjes worden als ze zich in een magnetisch veld bevinden. Dit proces is beschreven in de vergelijkingen van Maxwell. (Een van de grootste geleerden in de 19de eeuw). Hij leefde van1831 tot 1879 en heeft o.a. de unificatie van elektriciteit en magnetisme in de elektromagnetische theorie van het licht ontwikkeld. Ook de molekulaire theorie staat op zijn naam.


Als atomen zich in een sterk magnetisch veld bevinden zal een kleine inductiespanning ontstaan, dit veroorzaakt op zich weer een magnetisch veld die weerstand biedt aan het buitenstaande magnetisch veld . Hoe sterker dit buitenstaande magnetisch veld is, des te hoger ook het magnetisch veld om de atoom wordt. Als het magnetisch veld hoog genoeg wordt zal het atoom (of molekuul of voorwerp) gaan zweven.


Dit wordt getest en onderzocht in Nijmegen in het High Field Magnet Laboratory oftewel HFML. Hier komt dus ook de beroemde foto van de zwevende kikker vandaan. Kijk eens op : http://www.hfml.kun.nl/