15 juli 2024

Vr: ik hoorde dat parafine ook in kaarsen zit. Hoe meer parafine in kaarsen, des te feller de kaars brand. Is parafine ook schadelijk voor de mens indien men dit inademt en ademt men dit in bij brandende kaarsen in zijn direkte omgeving? Indien men de kaars uitblaast, ruikt men nl. een zeer sterke vieze lucht. Is dit die parafine lucht?
Antw: Ja, parafine is schedelijk voor de gezondheid. Lees verder…

Parafine is een aard olie rest product en ondergaat voordat het ‘parafine’ wordt een aantal processen. Daarna is het bruikbaar als kaars materiaal.


Deze stof is brandbaar. Er zijn een paar artikelen hier over gebruik van parafine in kaarsen etc. Zoek bovenaan de pagina op ‘kaars’.


Parafine bestaat uit minimaal 6 schadelijke componenten, waarvan 1 er in iedergeval benzeen is. De kaarsen gemaakt uit parafine bevatten dit bijna 100%. De toevoegingen zijn vaak bedoeld om een stabiele vlam te krijgen, het smeltpunt te verhogen en roet vorming tegen te gaan.


De dampen van kaars in grote ruimtes zullen niet erg grote gevaren op leveren, maar het is een verbrandings proces, dus ventilatie in ruimes is altijd nodig. Tevens brand blus middelen trouwens.


De vieze damp naderhand en de hele geur van de kaars trouwens is typerend voor parafine kaarsen. Kaarsen uit bijenwas ruiken veel lekkerder.


Even voor de goude orde, het is nooit goed om boven walmende dampen te staan naturlijk, ook verbrand hout damp is giftig ! Een sigaret is vele malen meer schadelijk.


Andere kaars soorten zijn Gel kaarsen, maar deze kunnen zeer gevaarlijk zijn.


Bronnen:


http://www.soycandlewarehouse.com/Candle%20Facts.htm


http://www.soywaxcandleinfo.org/