lichaams temperatuur

Polly Translate

Hallo,

Ik weet niet of ik op de goede plek ben voor mijn vraag. Mijn lichaams temperatuur is altijd beneden de 36 graden. Wat kan hier de oorzaak van zijn of is dit normaal? Ik heb altijd gedacht dat 37 graden normaal is, maar bij 37 graden heb ik lichte koorts en voel ik mij absoluut niet goed. Zojuist heb ik mijn temperatuur gemeten en ik kom op 35,19 graden.

MVG Fred

Hallo fred,


Je zit hier goed hoor met je vraag.Het klopt inderdaad dat je lichaamstemperatuur rond de 37 graden zit, maar dat is niet bij iedereen zo.


lees meer….

.

Over het algemeen is je lichaamtemperatuur rond de 37 graden, maar die kan afwijken van 36 graden, tot 37,5 graad.Dus je hebt inderdaad een wat lage temperatuur, maar dat kan inderdaad voorkomen.


Er zit een temperatuur regelaar in je hersenen die hypothalamus wordt genoemd, en die zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur op een constant niveau blijft in je lichaam.Dus een soort thermostaat. Er zijn 2 soorten temperatuur regelaars, een kerntemperatuur: Die regelt de temperauur vanuit je hersenen, en je bloed temperatuur. En je hebt een schildtemperatuur: En die regelt de temperatuurzintuigen die in de huid liggen.  De belangrijkste rol van zweetklieren is het regelen van het lichaamstemperatuur, als de hersenen doorkrijgen dat de temperatuur te hoog is dan wordt de zweetproductie gestimuleerd, en wordt de huid beter doorbloed en zal je lichaam door het zweten het bloed afkoelen waardoor je een lagere lichaamstemperatuur krijgt. Maar krijgen je hersenen door dat je lichaamstemperatuur daalt dan zal je lichaam extra warmte produceren door extra spieractiviteit te verrichten door bijv te gaan beven en klappertanden, en zal je lichaam ervoor ervoor zorgen dat je huid minder warmte kan afgeven, je huid ziet dan bleek, droog en je krijgt kippevel.Ook versnelt je stofwisseling om meer warmte te produceren, en dus zul je een snellere pols krijgen en een versnelde ademhaling.


Het kan dus zijn dat je van jezelf een wat tragere stofwisseling hebt.Of weinig lichamelijke activiteiten verricht, of (klinkt stom), maar of je kleed je te dun.


Wat ook kan schelen qua waarden, zijn de manieren waarop je je temperatuur hebt opgemeten.Het beste is rectaal, oraal kan 0.5 graden schelen,metingen via het oor kan maar dan moet je zorgen dat je je oor goed omhoog en naar achteren trekt zodat je goed in de ingang zit, ik zou altijd allebei de kanten doen, en metingen onder de oksels zijn helemaal onbetrouwbaar.


Leonie. 


Zie hier een vinger met de zweetklieren werkend.