2 januari 2021

Wat betekent BIOS

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik weet dat de basis instellingen van een computer terug te vinden zijn in “de BIOS”. Ik weet ook hoe ik die instellingen te voorschijn kan halen maar ik durf hier niets in te veranderen omdat ik van 90 % van wat er staat niet weet wat het is of hoe het werkt.
Wat betekent eigenlijk BIOS en waar kan ik meer informatie hierover vinden. Wat zijn de risico’s bij het veranderen van instellingen?

Alvast bedankt
ChrisAntw.: BIOS staat voor Basic Input/Output System. (Lees meer..)

BIOS is een stukje software dat ontwikkeld is door IBM en later veelvuldig nagemaakt door o.a Phoenix, AMI, Award en MR BIOS. Het is een stukje van het besturingssysteem (in ROM of flash-ROM) dat de hardware in contact brengt met het DOS. Als de PC wordt aangezet, wordt eerst een POST (Power-On-Self-Test) gedaan. Hierbij wordt gecontroleerd of alle hardware van de computer functioneert, daarna wordt het geheugen getest, hierna wordt de floppy of de harddisk aangesproken om het besturingssysteem in te lezen. Tijdens het opstarten kun je op “Delete” of “Esc” drukken om zo in de “BIOS Setup Utility” te komen. In het hoofdmenu van deze setup kun je zo’n 14 keuzes om het BIOS aan te passen.Je kunt nooit een PC kapot maken door de BIOS instellingen te veranderen. Wel kun je problemen krijgen met bijvoorbeeld programma’s die niet meer werken (te snel ingesteld geheugen) als deze gebruik maken van extended memory zoals Windows. Of instabiele uitbreidingskaarten door verkeerd ingestelde bustoegangstijden. Plug and play modules die niet meer werken enz. enz. DUS LET GOED OP WAT JE DOET. Mocht het toch nog mis gaan dan kun je altijd de standaardwaarden instellen door in het BIOS Setup te kiezen voor: LOAD BIOS DEFAULTS of LOAD SETUP DEFAULTS.


Het BIOS van een nieuw gekochte PC is door de leverancier (meestal door gemakzucht of tijdgebrek) bijna nooit optimaal ingesteld. Een PC van een jaar oud met een goed ingesteld BIOS presteert beter dan de allernieuwste PC met een standaard ingesteld BIOS. Dus inderdaad kan het de moeite waard zijn om je eens te verdiepen in je eigen BIOS.


Specifieke onderdelen van het BIOS vind je in de links: 


http://hardware.computerpech.nl/bios-functies.html


http://www.testbank.hccnet.nl/bioszip/titel.htm


http://www.xs4all.nl/~matrix/bios_upgrades.html


http://www.wimsbios.com/index.htm?/main.html


Een goede uitleg en beschrijving om het BIOS aan te passen vind je op de download workshop van Computeridee: http://www.computeridee.nl/ .